A kamaszkorú érett asszony

2005.02.06. 06:13
Tizenöt éves az MSZP, de már ilyen fiatalon is érett asszony. Evidencia, de azért jólesik a miniszterelnök szájából hallani, tehát irány a SYMA-csarnok, ahol kedvezményes cipővásárok szoktak lenni, amikor nem az élcsapat szülinapja van. Az élcsapatra szigorúan vigyáznak, van fémdetektor és aprólékos átvizsgálás, még a fényképezőgépet is be kell kapcsolni, nehogy valaki az Afganisztánban bevált módszerrel, kamerába épített kéziágyúval törje meg az ország lendületét.

Születésnap
Tekintse meg képeinket!

Hiller István beszél. A jelenlévő két-háromezer szoci a felfokozott hangulatban nem érzékeli, amit a kívülálló megfigyelő, vagyis hogy ezt az embert vastagon be kellene temetni Excel-táblázatokkal vagy bármi mással, csak szóhoz ne jusson. Lehet, hogy remek menedzser és pártépítő, de hogy borzalmas szónok, az most is kibukik. Győzelem, győzelem, győzelemgyőzelem. Légy sikeres, Gyurcsány Ferenc. Az ilyen beszédeknek mindig van egy elvárható minimális bullshit-tartalmuk, viszont Hiller egy pillanatig se tud úgy tenni, mint aki érti, neadjisten hiszi, amit mond. Nem baj, kontrasztnak megteszi, már itt is van a miniszterelnök úr, és átveszi a szót.

„Jól néztek ki. Érett, egészséges asszony benyomását kelti a párt” – mondja az ilyen ügyekben fékezhetetlen fantáziájú Gyurcsány, pedig a párt NDK-turistacsoport látszatát is kelti egyidejűleg, és még inkább egy fedett majális látszatát. De adjuk meg a költőnek az őt megillető szabadságot, legyen érett, egészséges asszony. „Pedig csak tizenöt éves” – folytatja a miniszterelnök, tovább egyensúlyozva az ingoványban, részint mert tizenöt éves lányok asszonyiságát tárgyalni közjogi méltóságtól némileg szokatlan, részint meg mert az itt lévők túlnyomó része még a tizenöt éves lány anyukájával kötötte össze az életét. De az egész csak egy poén felvezetése. „Látok egy pártot, amely ugyanilyen korú, de kamaszként viselkedik: hol ez akar lenni, hol amaz.” Meg kell simogatni a buksi fejüket: fiatalok, nőjetek fel.

„Yee-haw!” – kurjantja egy idősebb úr erre, tapsvihar söpör végig a termen: működik az ellenségkép. A következő felvonásban az MSZP eddigi elnökei csatlakoznak a miniszterelnökhöz: Nyers Rezső, Horn Gyula, Kovács László és Hiller. A műsorvezető Selmeczi Tibor, aki menten felkapaszkodik a még meleg paripára – érett, egészséges kanca –, és Orbán Viktort alcsúti traktorosnak nevezi, ismételt közmegelégedésre. Ezután teljesen fölösleges kérdéseket tesz fel a párt korai történetéről, és csak jó félóra alatt jön rá, mennyire nem érdekel senkit Pozsgay Imre szerepe. Horn Gyula koronája már inkább; az exminiszterelnök közben nyílt színen egyezik meg a jelenlegivel, hogy repülhessenek ismét ingyen a nyugdíjasok. A nehezen elviselhető blokk überpoénja – by Gyurcsány – az, hogy Orbán azért nem a Vigadóban évértékel idén, mert nincs okuk vigadni.

Születésnap
Klikk a képre!

Na de jön a tombola, tombola nélkül nincs osztálytalálkozó. Itt az a rendszer, hogy a párt prominensei felajánlanak ajándékokat, és ezeket sorsolják ki egy ormótlan ládából. Nagy ám az öröm: akad olyan párttag, aki közös süteményevést nyert Hiller Istvánnal. Lamperth Mónika félnapos BM-látogatást ajánlott fel, Gyurcsány saját sütésű túrósrétest, illetve egy táncot. Horn Gyula csak egy kávét – neki bizonyára jutott már elég a borzalmas tagságból. De kisorsoltak egy háromkilós súlyzót is MSZP felirattal, aminek az az üzenete, hogy erősödjünk. Na vajon mi lehetett az üzenete a szintén elajándékozott öt deka élesztőnek? Igen. Szaporodjunk, duzzadjunk, keljünk. Mert ti vagytok a föld kovásza.

És még csak jóval ezután következett a tánc az Old Boys együttessel, amit szerző – előrehaladott meghűlése miatt – már ráhagyott az érett, egészséges asszonyokra, mert ha választani lehet a lázálom és a szocialista zenés buli közt, akkor minden rendben, de ha nincs választás, hanem a kettőt együtt kell megélni, akkor onnan nincs már visszaút.  • Tippek
  • Bankszámla