Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Válogatott magyargyalázás az Arab Newson

2005.02.24. 10:43
Magyarország törpe, és a törpéket el kell tiporni, hangoztatja vezércikkében a szaúd-arábiai Arab News hírszájt. A lap indulatait egy rejtélyes magyar újságíró csúsztatásai korbácsolták fel, az újság publicistája már katonai csapást vizionál Gyurcsány Ferenc sértésének megválaszolására.

Erő bevetését, gazdasági vagy katonai szankciókat javasol Magyarország ellen vezércikkében az Arab News című szaúd-arábiai hírszájt. A lap kommentárja szerint a szaúdiak, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök sértő kijelentései, a futballválogatott leterroristázása után joggal háborodtak fel. A lap publicistája, Dr. Mohamed T. Alirasid szerint a sértés ráadásul egy jelentéktelen ország jelentéktelen kormányfőjétől érkezett.

Paprika, Gábor Zsazsa, hunok

"Magyarország nem éppen a kultúrájáról vagy az erejéről ismert, írja az Arab News. "A paprikán és a Gábor nővéreken kívül [Alirasid Zsazsára és testvérére gondolhat. a szerző] egyetlen hozzájárulásuk a világ történelméhez a hunok voltak, akik nem éppen a civilizáló szerepükről híresültek el", írja a cikkszerző. Alirasid kommentárjában azonban tovább megy az egyszerű gyalázkodásnál.

Mint írja, az elmúlt négy év külpolitikai történései azt mutatják, hogy az erősekkel tárgyalni kell, a gonoszakat lerohanni, a jogsértőket szankcionálni kell, a törpéket pedig egyszerűen el kell tiporni. A szerző Magyarországot - Togóval és a Cook-szigetekkel együtt - a törpékhez sorolja.

Izmozna

A szaúdi nagykövet hazarendelése Alirasid szerint kezdetnek jó, de nem elégséges. "Erőt (katonait vagy gazdaságit) kell bevetni, hisz ezt látjuk a napi gyakorlatban is" - írja. Tekintettel Magyarország és Szaúd-Arábia gazdasági kapcsolatainak visszafogottságára (a magyar export 0,4 százaléka irányul Szaúd-Arábiába, a Magyarországra irányuló behozatal 0,0001 százaléka érkezik Szaúd-Arábiából), Alirasid javaslataiból csak a katonai válaszcsapás lehetősége marad meg. "Ha nem védjük meg magunkat, azt sugallnánk, hogy valamit rejtegetünk. Hogy valóban terroristák vagyunk", írja.

A nagy Horkai-rejtély

Alirasid kommentárja egyébként jól beleilleszthető abba, ahogy az Arab News eddig foglalkozott a témával. A lap egy magát Istvan Horkainak nevező "magyar újságíró" beszámolóiból értesült az eseményekről. A rejtélyes Horkai a lapnak írt cikkében pont annyit csúsztatott Gyurcsány szerencsétlen kijelentésén, hogy az valóban az összes arab számára sértő lehessen.

Horkai cikkében sértett arab nagykövetekről beszélt, szemben a ténnyel, hogy a szaúdin kívül az összes arab nagykövet sajnálatosnak bár, de jelentéktelennek tartotta az affért.

Horkai kiléte nem ismert. A Magyar Hírlap megkeresésére az Arab News szerkesztősége csak annyit ismert el, hogy a szerző álnéven publikált, kilétét azonban nem kívánták felfedni. Az ÉS Lovas Istvánt, a Magyar Nemzet brüsszeli tudósítóját sejti Horkai mögött. A Google nem talált utalást Lovas Istvánra az Arab News szájtján. Lovas a Magyar Hírlapnak nyilatkozva tagadta, hogy ő lenne Horkai.

"Nem vagyok Horkai", reagált emailben az Index megkeresésére Lovas István. A Magyar Nemzet brüsszeli tudósítójának elege van abból, hogy "a balliberális média" (amibe Lovas az Indexet is belérti) "minden ágy alatt engem keres és vél felfedezni". Levelében Lovas perrel fenyegette mindazokat, akik a jövőben Horkaival azonosítják.

Az ausztrálok is jól megkapják

A hangulatkeltés elérte célját. A legrosszabbul mégis talán az ausztrálok jártak. Alirasid Magyarország-gyalázó cikkének jelentős részében ugyanis leginkább azon háborog, hogy az ausztrálok (akikről szerinte, ha nem lenne a tenisz, a birkák és a kenguruk, nem is tudnánk) vízumkényszert vezettek be az arab országokkal szemben. Ahogy egyébként a világ szinte összes országával szemben is.