Jegyzékben tiltakoznak 'a szaúdi terroristák' Gyurcsánynál

2005.02.11. 12:21
A szaúdi nagykövet jegyzéket küldött a Külügyminisztériumba, mert Gyurcsány Ferenc a múlt hétvégi szocialista kongresszuson azzal viccelt, hogy a magyar labdarúgó-válogatott "halált megvető bátorsággal küzdött" a szaúdi válogatott ellen, amelyben "nagyon-nagyon sok terrorista is volt". A külügy szerint nem publikus, hogy mit válaszoltak az szaúdiaknak, de bocsánatkérés biztos, hogy nem volt benne.

Az MSZP szombati születésnapi rendezvényén Selmeczi Tibor humorista - a Heti Hetes című tévéműsort parodizáló alkalmi "Heti Ötös" vezetőjeként - azt kérdezte Gyurcsány Ferenctől, mint korábbi sportminisztertől, miért tekinthető a magyar labdarúgás dicsőségének a szaúdi válogatott ellen elért döntetlen, írta az MTI.

A kormányfő azt válaszolta: "A szaúdi királyságot nagyon sokszor vádolják azzal, hogy igazából a világ terrorizmusának legaktívabb pénzügyi támogatói közé tartoznak bizonyos családok. És én azt gondolom, hogy a focisták között, a szaúdi focisták között nagyon-nagyon sok terrorista is volt, a mi fiaink pedig halált megvető bátorsággal küzdöttek ezen terroristák ellen, és ilyen esetben a döntetlen idegenben, ez egy fantasztikus eredmény". Bővebben > > >

Nincs bocsánat

A miniszterelnök kedden bocsánatot kért a kijelentéseiért, ennek ellenére a szaúdi nagykövetség jegyzéket juttatott el a külügyminisztériumba. A Magyar Nemzet szerint a jegyzéket személyesen a szaúdi nagykövet vitte el Somogyi Ferenc külügyminiszternek. Polgár Viktor külügyi szóvivő az Indexnek megerősítette, hogy valóban megérkezett hozzájuk a jegyzék, azt viszont cáfolta, hogy a szaúdi nagykövet bent járt volna a Külügyminisztériumban.

"A külügyi tárca megválaszolta a jegyzéket" - mondta Polgár Viktor, aki azt azonban nem árulta el, hogy mi áll a válaszban. Kérdésünkre, hogy a miniszterelnök bocsánatkérését tartalmazza-e, azt mondta: "ez biztos nincs benne".  • Tippek
  • Hírek