Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Jegyzékben tiltakoznak 'a szaúdi terroristák' Gyurcsánynál

2005.02.11. 12:21
A szaúdi nagykövet jegyzéket küldött a Külügyminisztériumba, mert Gyurcsány Ferenc a múlt hétvégi szocialista kongresszuson azzal viccelt, hogy a magyar labdarúgó-válogatott "halált megvető bátorsággal küzdött" a szaúdi válogatott ellen, amelyben "nagyon-nagyon sok terrorista is volt". A külügy szerint nem publikus, hogy mit válaszoltak az szaúdiaknak, de bocsánatkérés biztos, hogy nem volt benne.

Az MSZP szombati születésnapi rendezvényén Selmeczi Tibor humorista - a Heti Hetes című tévéműsort parodizáló alkalmi "Heti Ötös" vezetőjeként - azt kérdezte Gyurcsány Ferenctől, mint korábbi sportminisztertől, miért tekinthető a magyar labdarúgás dicsőségének a szaúdi válogatott ellen elért döntetlen, írta az MTI.

A kormányfő azt válaszolta: "A szaúdi királyságot nagyon sokszor vádolják azzal, hogy igazából a világ terrorizmusának legaktívabb pénzügyi támogatói közé tartoznak bizonyos családok. És én azt gondolom, hogy a focisták között, a szaúdi focisták között nagyon-nagyon sok terrorista is volt, a mi fiaink pedig halált megvető bátorsággal küzdöttek ezen terroristák ellen, és ilyen esetben a döntetlen idegenben, ez egy fantasztikus eredmény". Bővebben > > >

Nincs bocsánat

A miniszterelnök kedden bocsánatot kért a kijelentéseiért, ennek ellenére a szaúdi nagykövetség jegyzéket juttatott el a külügyminisztériumba. A Magyar Nemzet szerint a jegyzéket személyesen a szaúdi nagykövet vitte el Somogyi Ferenc külügyminiszternek. Polgár Viktor külügyi szóvivő az Indexnek megerősítette, hogy valóban megérkezett hozzájuk a jegyzék, azt viszont cáfolta, hogy a szaúdi nagykövet bent járt volna a Külügyminisztériumban.

"A külügyi tárca megválaszolta a jegyzéket" - mondta Polgár Viktor, aki azt azonban nem árulta el, hogy mi áll a válaszban. Kérdésünkre, hogy a miniszterelnök bocsánatkérését tartalmazza-e, azt mondta: "ez biztos nincs benne".