A muzulmán bojkott veszélyezteti a dán gazdaságot

MTI
2006.01.31. 11:34
Több mint 11 ezer dán munkahely elvesztését okozhatja az a bojkott, amelyet muzulmán országokban alkalmaznak a dán árukkal szemben a Jylland-Posten dán lap muzulmán vallási érzéseket sértő Mohamed-karikatúrái miatt.

A dán Jyske Bank kedden nyilvánosságra hozott elemzése szerint a muzulmán országokban alkalmazott kereskedelmi bojkott - egyévi időtartammal számolva - nyolcmilliárd dán koronás (1,1 milliárd eurós) exportkiesést okozhat, és több mint 11 ezer munkahely megszűntével járhat. Főleg az élelmiszerexport és az agrártermékek kivitele van veszélyben. Ezen a területen 2,4 milliárd koronás (320 millió eurós) exportkieséssel és négyezer munkahely megszűnésével számol a dán bank elemzése, szintén egyéves bojkottidőszakot feltételezve.

A dán áruk vásárlói bojkottjának gyors terjedése láttán az Arla dán élelmiszeripari konszern már be is zárta ideiglenes jelleggel az egyik nagy tejgazdaságát, bár ez még nem Dániában történt, hanem a dán konszern egy szaúd-arábiai vállalkozását érintette.

Anders Fogh Rasmussen dán miniszterelnök kifejezte reményét, hogy a Jylland-Posten hétfői bocsánatkérése után az iszlám világ vezetői személyiségei tartózkodni fognak a további bojkottfelhívásoktól.