Timót, Xénia
-6 °C
3 °C
Index - In English In English Eng

Az európai sajtó dacol az iszlám világ haragjával

2006.02.02. 12:11
A dán diplomácia minden erejével azon van, hogy csökkentse a feszültséget Dánia és a feldühödött muzulmán világ között. Két palesztin fegyveres csoport azzal fenyegetőzött, hogy "célba vesznek" minden franciát, norvéget és dánt a Gázai övezetben. Magyarországon a Magyar Hírlap közölt kettőt a kifogásolt rajzok közül.

Elbocsátották csütörtökön a párizsi France-Soir című lap igazgató-főszerkesztőjét a Mohamed prófétáról készült karikatúrák miatt. A lapban szerdán jelentek meg azok a gúnyrajzok az iszlám vallás alapítójáról, amelyek először tavaly szeptemberben a dán sajtóban láttak napvilágot. Mint a lap munkatársai közölték, Jacques Lefranc főszerkesztőt a tulajdonos Raymond Lakah egyiptomi mágnás bocsátotta el.

A karikatúrák közlése éles reakciót váltott ki a francia külügyminisztériumból. A tárca közleményében, bár hangsúlyozta, hogy a véleménynyilvánítási szabadság kedves Franciaországnak, leszögezte: a külügyminisztérium elítél mindent, ami sérti az egyének hitét vagy vallási meggyőződését. Az ügy különösen kényes Franciaországban, mivel itt él Nyugat-Európa legnagyobb, mintegy 5 milliós muzulmán közössége.

Fegyveres palesztin csoportok fenyegetőznek


Klikk a képre!

Két palesztin fegyveres csoport azzal fenyegetőzött, hogy "célba vesznek" minden franciát, norvéget és dánt a Gázai övezetben, miután ezekben az országokban karikatúrák jelentek meg Mohamed prófétáról. A Népi Ellenállási Bizottságok, valamint az al-Aksza Mártírjainak Brigádjai "közös parancsnoksága" által kiadott közlemény egyúttal követelte, hogy zárják be az érintett országok palesztin földön lévő képviseleteit, ellenkező esetben lerombolják azokat.

A Népi Ellenállási Bizottságok szóvivője telefonon megerősítette, a fenyegetést komolyan kell venni, és kiterjesztik mindazokra az országokra, ahol a sajtóban ezek a karikatúrák megjelennek. A két csoport továbbá a három ország termékeinek bojkottjára szólított fel, megfenyegetve a kereskedőket és mindazokat, akik francia, dán és norvég termékeket árusítanak.

Többen is átvették

Több európai ország lapjai a sajtószabadság nevében átvették az iszlám vallás alapítójáról készült karikatúrákat, amelyekkel a dán Jyllands-Posten korábban már kivívta a muzulmán világ haragját. Magyarországon eddig a Magyar Hírlap vette csak a bátorságot, és a csütörtöki szám hetedik oldalán közölt kettőt a kifogásolt rajzok közül.

A szatíra elviselésére szólította fel egy német parlamenti párt vezetője a világ muzulmánjait. Volker Beck, a Zöldek parlamenti ügyvezetője a netzeitung internetes újságnak nyilatkozva csütörtökön úgy vélte: aki egy Mohamed prófétát a turbánjában bombával ábrázoló rajzra pokolgépes merénylettel fenyegetőzve reagál, az azoknak ad igazat, akik az iszlámra jellemzőnek találják a karikatúrát.

Csökkentenék a feszültséget

Elhalasztotta afrikai útját egy dán lapban megjelent, Mohamed prófétáról készült karikatúrák kiváltotta diplomáciai válság miatt Per Stig Moeller dán külügyminiszter, közölte szerdán este a koppenhágai külügyminisztérium. A tárcavezető hétfőn indult volna három országot - Libériát, Elefántcsontpartot és Malit - érintő nyugat-afrikai látogatásra.

A dán diplomácia jelenleg minden erejével azon van, hogy csökkentse a feszültséget Dánia és a Jyllands-Posten című nagy példányszámú dán politikai lapban megjelent szatirikus rajzok láttán feldühödött muzulmán világ között. (Az iszlám tiltja a vallásalapító próféta bármilyen ábrázolását.) Az újság ezen a héten hiába fejezte ki sajnálatát a történtek miatt, ezzel sem sikerült lehűtenie a kedélyeket.