Illés
16 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Halálra ítélhetik a jemeni újságírót

2006.03.09. 13:58
Jemeni ügyészek halálra ítélnék egy angol nyelvű lap főszerkesztőjét, aki leközölte a Mohamed prófétát ábrázoló karikatúrákat. A szerkesztőség tagjai összeesküvést sejtenek.

Mohamaed al-Aszadit februárban tartóztatták le, miután a Yemen Observer című hetilapban leközölte a Mohamed prófétát ábrázoló dán karikatúrákat. Célja mindössze annyi volt, hogy az olvasók számára a rajzokkal illusztrálja a hatalmas nemzetközi visszhangot kiváltó ügyet.

A lap szerint a karikatúrák egész kis méretben jelentek meg, és vastag fekete vonallal voltak kiikszelve, számolt be a CNS News.

Al-Aszadit ennek ellenére azzal vádolják, hogy megszegte a törvényt, amelyik tiltja az iszlámellenes publikációkat. A szerdai bírósági tárgyaláson az ügyészség halálbüntetést, a Yemen Observer megszüntetését és a szerkesztőség minden ingóságának lefoglalását javasolta.

Történelmi precedens

A lap publikálási engedélyét a kormány már visszavonta, a szerkesztőség tagjai azonban online tovább közlik cikkeiket. Egy, az oldalukon olvasható riport szerint az ügyészek a tárgyaláson előadtak egy történetet Mohamed életéről, melyben a próféta dicsőítette egy nő gyilkosát. A nő korábban magát Mohamedet sértegette.

Az ügyészek ugyanezzel a büntetéssel, azaz halállal sújtanának mindenkit, aki a prófétát bemocskolja. A bíróság várhatóan két héten belül hoz döntést.

Összeesküvés

A szerkesztőség tagjai szerint az ügyhöz kirendelt legalább tucatnyi ügyészt a háttérből Abdel Majid Zindani pénzeli, így egyálatlán nem tekinthetőek függetlennek. Az Egyesült Államok is nyilvántartásba vette Zindanit, mint terroristák lehetséges pénzügyi támogatóját.

A jemeni média beszámolója szerint az Egyesült Államok két hete kérte, hogy a helyi hatóságok fagyasszák be Zindani minden értékét, és ne engedjék őt külföldre utazni.

A sajtószabadságért küzdő Riporterek Határok Nélkül nevű szervezet arról számolt be, hogy számos országban újságírókat tartóztattak le, és különböző szankciókat vetettek be ellenük azok után, hogy valamilyen formában közölték a karikatúrákat. A szervezet jelentésében szerepelt Jemen, Szíria, Algéria, India, Marokkó, Jordánia, Malajzia és Indonézia.