Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Vérdíjlicit Indiában a Mohamed-rajzolók fejére

2006.02.17. 21:22
Megint több ezren tüntettek Pakisztánban a Mohamed-karikatúrák miatt. Indiában egymásra licitálnak az iszlám vezetők, azért, hogy találjanak valakit a karikaturisták megölésére.

Pakisztánban letartóztattak egy radikális iszlám vezetőt azért, hogy megakadályozzák a részvételét a Mohamed-karikatúrák elleni tüntetéseken - adta hírül a BBC pakisztán forrásokra hivatkozva. A vallási vezető állt volna az élén a tiltakozásoknak a délkelet-ázsiai országban, ám Hafiz Mohammed Saeed így csupán híradásokból értesülhetett a megmozdulásokról.

Saeedot Lahorban (angolul: Lahore) tartóztatták le, amikor a pénteki ima utáni gyűlésre készülődött. Más helyszíneken rajta kívül még további mintegy 100 embert vettek őrizetben Pakisztánban. Mindeközben egyre több hír érkezik a rendőrség és a tüntetők összecsapásairól.

Az elmúlt napokban, pontosabban ezen a héten eddig legalább öt ember vesztette életét a rendfenntartókkal vívott összecsapásokban - írja a BBC. Az iszlám hagyományok kifejezetten tiltják Mohamed vagy Allah ábrázolását, éppen ezért kavar hatalmas indulatokat az, hogy hónapokkal ezelőtt a dán lap, a Jyllands-Posten karikatúrákat közölt a Prófétáról.

Vérdíjak a karikaturisták fejére

Időközben Dánia bejelentette, hogy időlegesen bezárja nagykövetségét Pakisztánban. Ezt biztonsági okokkal indokolta Koppenhága. Dánia egyébként nem javasolja polgárainak a Pakisztánba való beutazást, és ott tartózkodó állampolgárait felszólította, hogy minél előbb hagyják el az országot. Pakisztán pedig konzultációra hazahívta nagykövetét - ami a diplomáciában egyébként igen erőteljes intézkedésnek számít.

Ugyancsak a pakisztáni hírekhez tartozó értesülés, hogy a BBC szerint egy indiai szövetségi állam, Uttar Pradesh minisztere, Haji Yaqub (Hadzsi Jakub) 11 millió dolláros vérdíjat ajánlott fel annak, aki lefejezi a Mohamedet ábrázoló karikatúra rajzolóját. Indiában ez csakhamar sajátos versennyé alakult át: Peshawarban ugyanis egy iszlám vezető, Maulana Yousaf Qureshi előbb 125 ezer dollárnak megfelelő összeget és egy autót ajánlott fe a karikaturista megöléséért, majd némi hezitálás után egymillió dollárra emelte a vérdíjat.

A holokauszt-konferencia szervezője szerint Ahmadinezsád "csak jót akar"
Irán egy közelebbről meg nem határozott időpontban holokauszt-konferenciát készül tartani, s ennek szervezője, Mohammed Ali Ramin szerint Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök "csak jót akar", amikor követeli "a zsidók visszatérését hazájukba" - írja az MTI, a Der Spiegelre hivatkozva. Mohammed Ali Raminnal a Spiegel Online munkatársa beszélgetett, aki megemlítette, hogy Ramint az iráni elnök főideológusának és tanácsadójának is nevezték már. Ramin szerint Ahmadinezsád azért "akar csak jót", mert a zsidók úgymond nem élhetnek nyugalomban muzulmánok "százmillióinak" körében. "Közép-Európa egy részét, Németország, vagy Ausztria egy részét a jogfosztottak és az áldozatok hozzátartozóinak a rendelkezésére kellene bocsátani, hogy ott békére és biztonságra találhassanak" - közölte Ramin, megismételve Ahmadinezsád egy korábbi felvetését. Ahmadinezsád legutóbb az 1979-es iráni forradalom évfordulós megemlékezésén vonta kétségbe a holokausztot, s Ramin azzal védte meg az elnököt, hogy "a nyugati kormányok nem adnak közre olyan információkat, amelyek révén megtudhatnánk, hogy mi is történt valójában a második világháborúban". Ramin vallja: a jelenlegi karikatúra-vitát "a cionisták kezdeményezték", hogy elvonják a figyelmet a holokauszttal kapcsolatos polémiáról.