István, Vajk
20 °C
35 °C
Index - In English In English Eng

Karikatúra-rasszizmus egy párizsi kávézóban

2006.03.31. 17:28
Vallási témájú karikatúrákból rendeztek kiállítást egy párizsi kávézóban. Muszlim fiatalok felháborodásukban vasrudakkal randalíroztak és megfenyegették az egyik tulajdonost.

Vasrudakkal felszerelkezett muszlim fiatalok randalíroztak egy párizsi kávézóban, ahol különböző vallásokat, köztük a muzulmán vallást is kifigurázó karikatúrákból rendeztek kiállítást. A dúlásról a café egyik tulajdonosa számolt be pénteken.

A francia főváros északkeleti részén fekvő, különböző etnikumok által vegyesen lakott, népszerű Belleville negyed egyik kávéházában, a La Mer á Boire-ban mintegy félszáz ismert francia karikaturista művét állították ki. Mohamed próféta egyik rajzon sem szerepel, mondta a kávézó társtulajdonosa.

A közelmúltban a muzulmán világban óriási felháborodást keltett, követségdúlásokhoz és kereskedelmi bojkotthoz vezetett, hogy egy sor európai újság újraközölt eredetileg egy dán lapban megjelent, Mohamed prófétát ábrázoló tucatnyi gúnyrajzot.

"Szokássá vált, hogy egy-egy pohár vízzel megkínáljuk azokat a 10-12 éves gyerekeket, akik a közelben szoktak focizni. Kedden azonban a fiúk földhöz vágták a poharat, rasszistának bélyegeztek minket, és elviharzottak. Kisvártatva botokkal és vasrudakkal tértek vissza az üzletbe, s törni-zúzni kezdtek, mígnem a vendégek segítségével sikerült elkergetni őket" - mesélte a kávézó tulajdonosa. A vandálok néhány idősebb társa később megfenyegette őt, hogy ha nem távolítják el a rajzokat, szólnak a Muzulmán Testvérek mozgalomnak, és felégetik a kávéházat.

A tulajdonosok feljelentést tettek a rendőrségen, a kiállítást azonban nem voltak hajlandóak leszerelni. Megoldásként azt találták ki, hogy mindegyik karikatúrát egy fehér papírlappal fedik le, és a lapokra ráírják: "cenzúrázva". "Megfutamodás lenne a rajzok leszedése, másfelől viszont nem akarjuk kitenni magunkat hasonló erőszaknak" - magyarázta a kávéház egyik tulajdonosa. "Ezektől a papíroktól még mindig meg lehet nézni a karikatúrákat, ha valaki a sarkuknál fogva megemeli őket".