Ilona
17 °C
31 °C
Index - In English In English Eng

Belebukott a szélsőjobba a svéd külügyminiszternő

2006.03.21. 11:30
Lemondásra kényszerült Laila Freivalds svéd külügyminiszter. A politikusnő távozásához két ok vezetett: későn reagált a svéd turistákat is tragikusan érintő cunamira, és a közvélemény szerint megsértette a véleménnyilvánítás szabadságát, amikor letiltatta a Mohamed-karikatúra pályázatot hirdető szélsőjobboldali Svéd Demokrata Párt honlapját.

Bejelentette lemondását kedden Laila Freivalds svéd külügyminiszter, aki a nemzetközi vihart kiváltott Mohamed-karikatúrák ügyében került az elmúlt hónapokban a támadások kereszttüzébe.

Ellenfelei szerint a szociáldemokrata Freivalds nyomást gyakorolt a szélsőjobboldali, bevándorló-ellenes Svéd Demokrata Pártra, és bezáratta a szervezet internetes oldalát, amely Mohamed-karikatúrák elkészítésére hirdetett pályázatot.

A svéd törvények szerint ezzel a külügyminiszter megsértette a véleménynyilvánítás szabadság. A svéd alkotmány ugyanis tiltja, hogy bármilyen politikai nyomást gyakoroljanak cégekre vagy szervezetekre, még akkor is, ha azok ilyen visszatetsző tartalmú honlapot üzemeltetnek.

A támadások hatására Laila Freivalds azt nyilatkozta: a helyzet tarthatatlan számára és ilyen körülmények között nem tud a továbbiakban "komoly külpolitikát" folytatni.

A hatvanhárom éves politikus 2003-ban a meggyilkolt külügyminiszter Anna Lindh helyét vette át. A miniszterasszony népszerűsége már 2004 decembere óta mélyponton volt, mert a közvélemény szerint túlságosan lassan reagált a dél-ázsiai szökőárra a mentések elindításával. A cunamiban 543 svéd állampolgár vesztette életét, a skandináv országot érte a legsúlyosabb veszteség a nyugati államok közül.

Laila Freivalds már másodszor kényszerül lemondani miniszteri tisztségéről. 2000-ben az igazságügyi tárca éléről távozott, miután meg akart vásárolni kedvezményes áron egy általa bérelt stockholmi lakást. 2003-ban került vissza a kabinetbe, hogy átvegye a meggyilkolt külügyminiszter, Anna Lindh örökét.