Sára, Márió
-12 °C
-1 °C

Őrizetben a brit szélsőjobb vezére

2004.12.14. 13:29
Faji gyűlöletre uszítás gyanújával vettek őrizetbe több brit szélsőjobboldali aktivistát. A rendőrség lépése összefüggésben lehet azzal a felvétellel, amelyet a BBC készített titokban a Brit Nemzeti Párt egyik nyári találkozóján.
Nick Griffint, az egyébként legális és bejegyzett Brit Nemzeti Párt (BNP) elnökét a politikai csoport 11 más vezetőjével együtt vették őrizetbe. A többieket később óvadék ellenében szabadlábra helyezték, Griffin azonban rendőrségi őrizetben maradt. A Scotland Yard részleteket ugyan nem közölt, de az őrizetbe vétel nyilvánvalóan összefüggésben van azzal a rendőrségi vizsgálattal, amely a BBC tévé nyáron sugárzott, komoly felzúdulást kavaró dokumentumfilmje után indult.

"Ócska gonosz vallás"

A filmet a BBC egyik riportere készítette titokban, fél évre beférkőzve a BNP soraiba. A felvételeken egyebek mellett hallható volt, amint Griffin egy gyűlésen "ócska, gonosz vallásnak" minősíti az iszlámot, amelyet szavai szerint "elmebetegek terjesztenek országról országra már 1300 éve ... nemi erőszak útján gyarapítva a hívek számát".

A BBC titkos filmjében megszólalt a párt egyik tanácsi képviselője is, aki azt fejtette ki, az az álma, hogy géppuskából zúdít "egymillió lövedéket" a helyi mecsetből a péntek esti ima után kijövő muszlim hívőkre. "Semmi más vágyam nincs, mint az, hogy "pakikat" lődözzek halomra" - mondta a tanácsnok, a több százezres nagy-britanniai pakisztáni közösség tagjait jelölő, igen rosszízű angol kifejezést használva.

A BBC-műsor után rendőrségi vizsgálat indult annak megállapítására, hogy az elhangzottak kimerítik-e a faji erőszakra uszítás tényállását. Ezért a bűncselekményét Nagy-Britanniában hét évi szabadságvesztés róható ki. Nemrégiben a két legnagyobb brit bank, az HSBC és a Barclays is közölte, hogy nem vezeti tovább a Brit Nemzeti Párt számláit.

Csekély támogatottság

A BNP néhány tanácsi helyet szerzett ugyan a leépülőben lévő kisebb észak-angliai iparvárosokban, de eddig a parlamenti képviselet közelébe sem jutott. A júniusi európai parlamenti választások előtt Jean-Marie Le Pen, a szélsőjobboldali francia Nemzeti Front vezére személyesen vett részt a Brit Nemzeti Párt EP-kampányának elindításában, de a BNP az uniós törvényhozásba sem jutott be. Le Pent viszont egy manchesteri kampányrendezvény után kis híján meglincselték a jelenléte ellen tiltakozó brit tüntetők.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.