Ambrus
-7 °C
3 °C

Megbízásokkal vásárol EU-tagságot Románia?

2003.07.24. 15:29
"Versenyeztetés nélkül született, gyorsan haszontalannak bizonyuló" szerződésekkel "vásárolná" meg EU- és NATO-tagságát Románia - írja a Capital című román gazdasági lap. A lap példaként többek között a Dick Cheney amerikai alelnökhöz köthető Bechtel Groupnak juttatott autópálya megbízást hozza fel.
Több milliárd dollárba kerülhet Románia EU- és NATO-csatlakozása, írja a Capital című román gazdasági hetilap. A lap szerint a legnagyobb tétel az Erdélyt átszelő autópálya megépítése, melynek becsült költsége 2,5 milliárd dollár.

Cheney cége a kedvezményezett

Az autópálya építéséről a román kormány már tárgyalásokat kezdett az iraki újjáépítésben is érdekelt, Dick Cheney amerikai alelnökhöz köthető Bechtel Grouppal. Az üzletet ráadásul amerikai bankok finanszírozzák a román kormány garanciavállalása mellett. A megépített autópálya koncessziós joga 49 évig az építők kezében marad, érzékelteti a lap, mekkora üzletet is jelent a sztrádaépítés.

Bukarest emellett a Washington Investment Grouppal is tárgyalásokat folytat a román szállítási infrastruktúra 1-3 milliárd dolláros fejlesztéséről. A lap azt sejteti, hogy az amerikaiaknak juttatott megbízásokkal a kormány a NATO-csatlakozást akarja megfizetni.

Európaiakat is jutalmaznak

Hasonló összefüggést fedez fel a Capital cikke az uniós csatlakozás kapcsán is. A román haditengerészet 185 millió dollárért szerzet be két kiöregedett brit hadihajót, nem sokkal azelőtt, hogy Chile 15 millió dollárért vett egy újabb építésű hajót - hozza fel példaként a gazdasági lap.

A román államvasutak pedig 250 millió dollárért vásárolt 120 Siemens motorkocsit. Ezek ugyan a lap szerint is az államvasutak legmodernebb mozdonyai, azonban valójában helyi érdekű vonalakra szánták őket, nem távolsági vonalakra, ahol Romániában használják, írja a lap.

Vásároljon jóindulatot

"A listának itt még nincs vége. A versenyeztetés nélkül született, vagy a gyorsan haszontalannak bizonyuló üzletkötések sora folytatódni fog" - írta a Capital, azt a román ellenzéki véleményt idézve, hogy a jelenlegi román kormánypárt "az erős államok jóindulatát akarja megvásárolni".

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.