Timót, Xénia
-8 °C
-3 °C

Rumsfeld szerint videofelvételek is készültek a kínzásokról

2004.05.07. 22:07
Kapcsolódó cikkek (1)
Donald Rumsfeld a szenátus katonai bizottsága előtt eskü alatt tett meghallgatásán mélységes sajnálatát fejezte ki az iraki kínzások miatt. A védelmi miniszter szerint fontos, hogy az egész világ tudjon arról, hogy a néhány katona által elkövetett szörnyű tettekre ugyancsak katonák derítettek fényt. Többen a védelmi miniszter lemondását követelik.
Az iraki foglyok kínzásáról és megalázásáról nem csak fényképek, hanem videofelvételek is készültek - derült ki Donald Rumsfeld szavaiból a szenátus katonai bizottsága előtt eskü alatt tett pénteki meghallgatásán. A videofelvételek még nem kerültek nyilvánosságra. Rumsfeld közölte a szenátorokkal, keresi annak a módját, miként részesíthetnék megfelelő kártérítésben azokat az őrizeteseket, akik ellen "brutális visszaéléseket, kegyetlenségeket követett el néhány amerikai katona."

Civileket is megkínozhattak
Lehetséges, hogy a foglyokon kívül az amerikaiak megkínoztak 42 iraki polgári személyt is a börtönökön kívül. Mindez az amerikai hadsereg vezető polgári tisztségviselőjének a szenátus katonai bizottsága előtt pénteken elhangzott szavaiból derült ki. Les Brownlee, a hadsereg ügyvezető titkára elmondta, hogy a súlyos fogolybántalmazás 35, már korábban bejelentett esetén kívül a hadsereg bűnügyi osztálya vizsgálatot folytat 42 iraki civil sérelmére elkövetett esetleges túlkapás ügyében is. Az illetékes nem árult el közelebbit a feltételezett visszaélések természetéről, csak annyit, hogy azok a különféle fogva tartási intézményeken kívül történtek civilek sérelmére. A hadsereg már korábban közölte, hogy vizsgálatot folytat 25 iraki és afganisztáni fogoly tisztázatlan halála és további 10, nem halálos végű bántalmazás ügyében.

Kiadták a katonát

A miniszter dicsérően szólt arról a Joseph Darby nevű katonáról, aki először jelentette a visszaéléseket. Szavai szerint fontos, hogy az egész világ tudjon arról, hogy a néhány katona által elkövetett szörnyű tettekre ugyancsak katonák derítettek fényt.

Rumsfeld és Richard Myers tábornok egyaránt tagadta, hogy el akarták titkolni a tényeket, azt hangsúlyozva, hogy az ügy a szabályzat szerint haladt a maga útján. Myers elismerte, hogy a képek sugárzásának elhalasztását kérte az CBS-től (a televízió két hetet várt), mivel akkor az járt a fejében, hogy közzétételük az éleződő iraki helyzetben még nagyobb veszélyt hozott volna az amerikai katonákra.

Nem válaszolt érdemben

John McCain republikánus szenátor, egykori vietnami hadifogoly alaposan megszorongatta a védelmi minisztert, azt tudakolva tőle, hogy végül is ki parancsnokolt az Abu Garib börtönben, s milyen utasításokat kaptak az őrök. "Amennyire tudom, különféle szerződéses cégek szolgáltatták a vallatókat és a tolmácsokat, akik mintegy negyvenen lehettek" - mondta Rumsfeld. A miniszter a többszöri erélyes felszólítás után sem válaszolt érdemben a kérdésre, csak annyit mondott, hogy a vallatásokat a katonai felderítés irányította.

Egyik szenátor úgy fogalmazott, hogy sajnálatosnak tartaná, ha ebben az ügyben csak közlegényeket és őrmestereket vonnának felelősségre. Robert Byrd szenátor kérdésére, miszerint az ügyben elégséges-e George Bush amerikai elnök részéről a jordániai királynak kifejezett sajnálkozás, a miniszter úgy válaszolt, hogy azt nem tőle, hanem az elnöktől és a kongresszustól kell megkérdezni.

Számos demokrata párti törvényhozó követelte már Rumsfeld lemondását, köztük a Fehér Ház elhódítására pályázó John Kerry massachusettsi szenátor. Más ellenzéki politikusok, köztük Edward Kennedy szenátor ugyanakkor a védelmi miniszter tanúvallomásától tette függővé saját állásfoglalást ebben az ügyben.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Varázslatos Szicília

Baboci2006 felhasználónk jóvoltából vadonatúj fotók segítségével visszatérhetsz a nyárba!