Ferenc, Olívia
-2 °C
4 °C

Nem kérnek a szabad szombatból az irakiak

2005.02.24. 14:58
Iraki diákok százai vonultak utcára Bakubában, tiltakozva a szombatot pihenőnappá nyilvánítani kívánó miniszterelnöki indítvány ellen. A tervezet elfogadása szerintük a cionista térhódítás kezdete lehet.

"Nem vagyunk zsidók" - tiltakoztak a bakubai diákok Ijád Alávi ideiglenes iraki kormányfő egyik utolsó javaslata ellen. A választások után a posztjáról távozó kormányfő a világ nagy részéhez hasonlóan Irakban is munkaszüneti nappá nyilvánítaná a szombatot.

Cionista összeesküvés

A százával tüntető bakubai diákok egyike, a tizenhétéves Mohamed Abasz szerint "a szombat a zsidók ünnepe és mi muszlimok vagyunk és nem értünk egyet a döntéssel". A tüntetők iraki zászlókat lobogtatva cionista összeesküvést kiáltottak.

Hosszabb hétvége

A Föld nagy részéhez hasonlóan a különböző arab nemzeteknél is pihenőnap a szombat. Az irakiak csak pénteken pihennek, a muszlim szabadnapon. A tüntetők is szeretnének több szabadidőt, de ők a csütörtökkel hosszabbítanák meg a szünetet.

Hosszabb munkaidő

A tervezet szerint a közszolgálati szférában dolgozóknak hosszabbodna a munkaideje, hogy kompenzálja az új szabadnapot. A távozó kormányfő, Ijád Alávi februárban terjeszetette fel indítványát a hétvége megduplázására.

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.