Orsolya
7 °C
10 °C

Abnormális túlmelegedést mértek a Columbián

2003.02.03. 09:41
Bár a NASA az utazás során veszélytelennek találta a Columbia indulásakor szerzett sérülését, a vizsgálat adatai egyre inkább a hőpajzs sérülésére utalnak. Az űrsikló széthullása előtt tíz-tizenöt fokot emelkedett a hőmérséklet a bal oldali futóműben, harmincat a törzs bal oldalán. A mérnökök a gép utolsó harminckét másodpercének adatait próbálják kinyerni a számítógépekből.
Abnormális mértékű hőmérsékletnövekedést és légellenállást mértek a Columbia űrsiklón pillanatokkal a szétesése előtt - jelentette be a NASA vasárnap éjszaka. Az adatok alapján az automata pilóta módosította a röppályát. Az adatok bizonyítékot jelenthetnek az űrsikló hőpajzsának sérülésére - írja az AP.

Veszélytelennek találták a sérülést

A megtalált roncsok és a számítógépes adatok vizsgálata alapján a mérnökök szokatlan jelenségeket figyeltek meg a gép futóművében és a törzs bal oldalán. A Columbia január 16-i indulásakor a hajtórakéta szigetelésének egy leváló darabja a gép bal oldalát találta el.

Bár a NASA űrsikló-programjának vezetője, Ron Dittmore szerint még korai lenne következtetéseket levonni, az események és az adatok arra utalnak, hogy január 16-án megsérülhetett a hőpajzs. A Columbia küldetése során a NASA alaposan megvizsgálta, hogy a leszakadó rész okozta sérülések milyen károkat okoztak az űrsiklón, következtetésük szerint azonban ezek "nem jelentettek veszélyt a gépre".

Változhat a véleményük

"Most, hogy egyre több adatot gyűjtünk össze, megváltozhat a véleményünk" - mondta Dittmore az AP-nek. A számítógépes adatok szerint a katasztrófa előtt öt perc alatt 10-15 fokos hőmérsékletnövekedést mértek a bal oldali futóműben, a törzs bal oldalán ez idő alatt 30 fokot emelkedett a hőmérséklet. A jobboldalon csak normális, hétfokos növekedést mértek - mondta el Dittmore.

A hőmérséklet emelkedését a légellenállás növekedése követte, amit az automata pilóta a gép röppályájának módosításával próbált csökkenteni. A pályamódosulás mértékéhez hasonlót a NASA "eddig még nem látott", a gépnek azonban bírnia kellett volna ezt a változást is - mondta el az űrsikló-program vezetője.

További adatokat akarnak kinyerni

A katasztrófa okának felderítéséhez még hosszas nyomozómunkára van szükség, bár Dittmore elmondása szerint "centiméterről centiméterre" haladnak a megoldás felé. A NASA mérnökei most újabb harminckét másodpercnyi adat kinyerésén dolgoznak az űrsikló adatait rögzítő számítógépből.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Hétvége Sopronban!

Tómalom Fürdő, Tűztorony, Karmelita kolostor, és még számos látnivaló várja Sopronban.