NASA: nem földi hiba okozta a tragédiát

2003.02.01. 20:26
Az amerikai űrhivatal szombaton negyed nyolckor sajtótájékoztatót tartott a Columbia tragédiájával kapcsolatban. Az űrrepülő megsemmisülésének okai egyelőre nem ismertek - a roncsokat az amerikai hadsereg helikoptereinek bevonásával jelenleg is keresik. Bush elnök együttérzését fejezte ki az űrhajósok családtagjainak.
A Columbia tragédiájával kapcsolatos első sajtótájékoztatón Sean O'Keefe, az amerikai űrhivatal ügyvezetője úgy vélte, hogy a szétesett űrrepülőgép zuhanó darabjairól készült felvételek alapján kizárható, hogy a legénység bármely tagja is túlélte volna a katasztrófát és felhívta a texasiak figyelmét, saját biztonságuk érdekében ne kerüljenek kontaktusba az űrsikló roncsaival, amennyiben ilyesmire bukkannának.

A gépet a lehető legjobban felkészítették

Mint ismert, a Columbia tizenhat napos küldetés után készült visszatérni a Kennedy Űrközpontba szombaton, közép-európai idő szerint 15 órakor azonban szakadt meg a kapcsolata a földi irányítóközponttal. Utolsó ismert pozíciójában a Columbia mintegy hatvankét kilométer magasságban haladt, a hangsebesség tizennyolcszorosával.

O'Keefe elmondta: a hivatal a visszatérés tervezett időpontjában 15:16-kor elindította a mentőcsapatot, bekért a misszióval kapcsolatos minden dokumentációt és egyidejűleg vizsgálatot indított, az amerikai közlekedési minisztérium és független szakértők bevonásával. Közölte: a helyszínen jelenleg négy helikopter kutatja a gép maradványait.

Az ügyvezető a tragédia okairól szólva elmondta: túl korai lenne az okokkal kapcsolatos spekulációkról beszélni. O'Keefe kifejtette: abban biztosak, hogy az űrrepülőt a lehető legjobban felkészítették az útra, illetve hogy a tragédiát vélhetően nem a földi irányítóközpontban vétett hiba okozta.

A küzdelem folytatódik

George W Bush a nap folyamán telefonon fejezte ki részvétét az űrhajósok családtagjainak.

Az amerikai elnök emellett a nemzethez intézett televíziós beszédben szólt a tragédiáról. "Nincsenek túlélők" - mondta. Bush kiemelte: a Columbia űrhajósai a haladásért áldozták életüket és bár legtöbbjük számára rutinfeladat volt az űrrepülés, tudatában voltak a rakétás repülés veszélyeinek. "A küzdelem a megismerésért folytatódik" - fogalmazott Bush.  • Tippek
  • Hírek