Judit
-2 °C
8 °C

A brit kormány ragaszkodik a kényszervágáshoz

2001.03.19. 14:03
A brit kormány szombaton ugyan elhalasztotta a száj- és körömfájással fertőzött területeken élő állatok korábban elrendelt leölését, de a kabinet továbbra is ragaszkodik a lépéshez. A brit miniszterek megpróbálják meggyőzni a gazdákat, és a kormány már a kártalanításhoz szükséges intézkedéseket készíti elő.
A brit főállatorvos hétfőn az angliai Cumbriában tárgyal a helyi gazdákkal, hogy meggyőzze őket a tömeges kényszervágás szükségességéről - közölte a BBC. Szombaton a kormány elhalasztotta csütörtökön elrendelt kényszervágást, miután a gazdák azzal fenyegetőztek, hogy farmjaikon minden lehetséges eszközzel megakadályozzák a hatósági böllérek munkáját. A kormánydöntés alapján legalább egymillió, többségében egészséges állatot pusztítanának el a száj- és körömfájás terjedésének megállítása érdekében.

A kabinet továbbra is elkerülhetetlennek tartja a lépést. Michael Meacher környezetvédelmi miniszter szerint Nagy-Britanniában ,,országos vészhelyzet" van, a beteg állatok száma már 323. Nick Brown mezőgazdasági miniszter bejelentette, hogy a legszigorúbb intézkedések végrehajtásával is hónapokig tarthat még, mire teljesen megfékezik a járványt.

Eddig jelentett esetek
Nagy-Britannia: 323
Egyesült Arab Emírségek: 8
Argentína: 1
Franciaország: 1

(forrás: CNN)

Az EU agrárminiszterei is a járványról tárgyalnak

Nick Brown Brüsszelben az Unió mezőgazdasági minisztereivel tárgyal a járvány megfékezésének érdekében tett lépéséről. Portugáliában, Hollandiában és Belgiumban valószínűleg beoltják a veszélyeztetett állatokat. Nick Brown ezzel kapcsolatban kijelentette, hogy Nagy-Britanniában inkább leölnek többszázezer állatot, ha ezzel a járványt véglegesen meg tudják fékezni.

Michael Meacher rádiónyilatkozatban közölte: ,,a kormány tisztában van vele, hogy a gazdaságok nagyon nehéz helyzetbe kerülnek a kényszervágás miatt, és az állam nem is tud mindenkit teljesen kártalanítani, de nem hagyjuk, hogy ezek a vállalkozások tönkremenjenek". A miniszter hozzátette, hogy a kabinet már dolgozik a megoldáson, a gazdák segélyekre, az adófizetési határidő eltolására számíthatnak.

Magyarországon jól fogy a hús
A budapesti bevásárlóközpontokban még nem tapasztaltak visszaesést, az érintett állatfajták húsa ugyanúgy fogy, mint korábban - közölték az Index kérdésére a Metro, az Auchan és a Tesco illetékesei. Annak idején, a kergemarhakór terjedéséről szóló hírek hatására a marhahús forgalma jelentősen visszaesett, és máig sem tért vissza a korábbi szintre - tették hozzá az Auchan és a Tesco húsosztályán. A Fogyasztóvédelmi Felügyeletnél szintén azt mondták, hogy mivel Magyarországon nincs száj- és körömfájásban szenvedő állat, ezért egyelőre ők sem foglalkoznak az üggyel.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.