Emma
9 °C
26 °C

Megérkezett a kontinensre a száj- és körömfájás

2001.03.13. 14:39
A francia mezőgazdasági miniszter bejelentette, hogy ötvenezer marha leölésével sem sikerült megakadályozni a betegség bejutását az országba: hat állat esetében már megerősítették a kór diagnózisát. Olaszországban több száz marha szervezetében találtak antitesteket. Nagy-Britanniában már a hadsereget is felkérték, hogy segítsen a járvány megfékezésében. Magyarországon nem szigorítják az eddig hozott óvintézkedéseket.
A Mayenne közelében található farm az első, ahol a kontinensen beteg állatokat találtak, bár a gyanú korábban Belgiumban is felmerült, miután antitesteket találtak több állat szervezetében. A beteg állatok csordája egy olyan farm közelében élt, ahol korábban Nagy-Britanniából importált (azóta leölt) birkákat tartottak. A beteg marhákat és a teljes csordát leölték.

Jean Glavany, mezőgazdasági miniszter szerint a most talált beteg állatok igazolják a korábbi, igen szigorú intézkedéseket. A járvány átterjedését azért nem sikerült még így sem megállítani, mert a vírust madarak vagy akár a szél is tovább viheti - mondta a miniszter.

Mesterlövészek lövik ki a kóbor állatokat

Nagy-Britanniában eközben 188-ra emelkedett a megerősített esetek száma, és már a hadsereget is felkérték, hogy segítsen a járvány megfékezésében. Előfordulhat, hogy a fertőzött területekre mesterlövészeket küldenek, hogy a nyílt területen kóborló állatokat kilőjék - bár a mezőgazdasági miniszter saját bevallása szerint szeretné ezt elkerülni.

Olaszországban 390, Franciaországból importált marha szervezetében találtak antitesteket. A betegség jelenlétét további vizsgálatokkal erősíthetik vagy cáfolhatják meg. Németországban egy szászországi farmon a vizsgálatok nem igazolták azt a korábbi gyanút, hogy 99 borjú száj- és körömfájásban szenved.

Magyarországon nem vezetnek be újabb intézkedéseket

A franciaországi esetek miatt az illetékes szervek nem tervezik újabb intézkedések bevezetését - mondta az Indexnek Szelezsán György alezredes, a VPOP határügyi és ügyeleti főosztályának főosztályvezető-helyettese. A védekezést nem kell megerősíteni, mert már az eredeti utasítás is úgy szólt, hogy a húsáruk importstopját nem csak a Nagy-Britanniából származó, hanem minden uniós termékre ki kell terjeszteni.

Szlovákia is lezárta a határait

Szlovákiába hétfő éjféltől tilos húskészítményt bevinni. A zárlat alól csak a járvány szempontjából veszélytelen baromfihús kivétel. A teljes körű védekezés miatt Szlovákia a magyar húst sem engedi be. A korlátozásokat még a tranzitra is kiterjesztették, tehát a más célállomással jelölt hússzállítmányok sem kapnak belépési engedélyt az ország területére. A blokádot március 27-ig biztosan fenntartják.

15%
4999 Ft
4250 Ft
15%
3899 Ft
3315 Ft