Klaudia
-4 °C
2 °C

Válságstáb Budapesten a száj- és körömfájás miatt

2001.03.05. 10:31
Az Angliában és Belgiumban észlelt száj- és körömfájás megbetegedések magyarországi továbbterjedésének megakadályozása érdekében a földművelésügyi tárcánál alakult válságstáb megtiltotta a tranzitforgalomban a hasított körmű állatok - szarvasmarha, juh, kecske, sertés - beszállítását illetve átvitelét az országon keresztül. Franciaországban kilenc gazdaságban találtak száj- és körömfájás antitesteket az állatokban, bár korábban már ötvenezer állatot leöltek. A mezőgazdasági miniszter szerint a Nagy-Britanniából importált marhák fertőzhettek, mielőtt levágták volna őket, de még nem biztos, hogy kitört a járvány, a vizsgálati eredmények még megerősítésre várnak.
Szigorú óvintézkedéseket rendelt el a magyar állategészségügyi hatóság a száj- és körömfájás Magyarországra való behurcolásának megakadályozására - tájékoztatta Dr. Németh Antal, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium állategészségügyi és élelmiszerellenőrzési főosztályának vezetője az MTI-t hétfőn. Az országos főállatorvos közölte, hogy a tárcánál koordinációs bizottság alakult a teendők meghatározására és az ellenőrzésre. A testület munkájában részt vesznek a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának megbízottai is.

Az Angliában és Belgiumban észlelt száj- és körömfájás megbetegedések magyarországi továbbterjedésének megakadályozása érdekében megtiltották a tranzitforgalomban a hasított körmű állatok - szarvasmarha, juh, kecske, sertés - beszállítását illetve átvitelét az országon keresztül. Emellett tilos behozni Magyarországra az Egyesült Királyságból és Belgiumból származó párosujjú patásoktól való mindenféle terméket, természetszerűleg az élőállatot is.

A fertőzés meggátlása érdekében a határállomásokon a gépjárműveket fertőtlenítik és az utasokat szigorúan ellenőrzik. A náluk lévő nyershús-készítményeket illetve húsokat elkobozzák és megsemmisítik. A Ferihegyi repülőtéren jelenleg szerelik fel az úgynevezett járványszőnyeget, amely fertőtleníti a Budapestre érkező légi utasok cipőjét.

Az angliai és belgiumi száj- és körömfájás Magyarországra hurcolásának megakadályozása érdekében a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága (VPOP) a határátkelőhelyeken már vasárnap délelőtt megkezdte az említett országokból érkező utasok útipoggyászainak ellenőrzését, valamint a Nyugat-Európából érkező gépjárművek fertőtlenítését. A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium állategészségügyi főosztályának döntését végrehajtva valamennyi közúti, vízi, légi és vasúti átkelőnél a VPOP munkatársai elkobozzák a nem hőkezelt tej- és tejtermékeket, továbbá a nem konzervhúskészítményeket, és az állategészségügyi hatóság közreműködésével megsemmisítik azokat.

Sipos Jenő, a VPOP szóvivője kérdésünkre elmondta: a szigorúbb ellenőrzés nem kerül többe a vámőrségnek, de a munkaerőt át kell szervezni. A fertőtlenítésért az utasoknak, fuvarozóknak nem kell fizetniük.

'73-ban a karhatalom állította fel a karanténokat
,,Imádkozunk, de egy járvány esetén nincs sok reményünk" - mondta Benke László az alsónémedi mezőgazdasági szövetkezet elnöke. A szövetkezetben a szarvasmarhák nem kapnak védőoltást. Egyrészt az oltások magas ára, másrészt az oltott állatokra vonatkozó exportkorlátozások miatt. Az állattartó telepeken egyelőre csak reménykedni tudnak, hogy hathatósak lesznek a válságstáb intézkedései, és a fertőzés nem éri el Magyarországot. Szigorítják az istállókba való belépés feltételei. Az állatok közelébe csak a fokozott higiéniai feltételeknek eleget téve lehet bejutni, és csak a legszűkebb gondozói gárdát engedik ide. Egy járvány esetén az egyetlen lehetséges megoldás a karantén létrehozása lenne. Az elnök szerint erre technikailag sem adottak a feltételek, mert olyan régen volt utoljára járvány, hogy nincsenek meg az akkor használt eszközök. Mégsem technikailag, hanem lélektanilag jelentkeznének a legkomolyabb problémák. Az 1973-as járvány idején központi rendeletre a karhatalom állította fel a karanténokat. Ma senkit sem lehet arra kényszeríteni, hogy hetekre bevonuljon egy istállóba az esetlegesen fertőzött állatok közé.
Válságterv a húsiparban is

A húsipar maximálisan betartja és betartatja az FVM válságstábja által hozott intézkedéseket. Emellett továbbra is érvényben vannak a cégek saját biztonsági szabályai is - nyilatkozta az Indexnek Kühn András, a Pick Rt. húsigazgatója. A Pick nem dolgozik külföldről behozott hússal, csak a saját beszállítóitól felvásárolt alapanyagot dolgozza fel. Az átvevőtelepeken csak az állatorvosi igazolással rendelkező szarvasmarhákat és juhokat lehet leadni, és a cég központjában kilenc állatorvos végez el még egy szűrővizsgálatot. Ezzel próbálják minimálisra csökkenteni a fertőzésveszélyt. A nyershúst feldolgozás előtt minden esetben hőkezelik, így pusztítva el az esetlegesen bejutó fertőződéseket.

Egyelőre a Hertz szalámigyárban sincs válsághelyzet. A Hertz ugyanis csak szalámigyártással foglalkozik, és az alapanyagot a Pick szállítja nekik, ezért itt már nem végeznek utólagos szűrést. A két cég a biztonsági intézkedések részeként fokozza alkalmazottainak és szállítóinak higiéniai szűrését, valamint járvány esetére mindannyian kidolgoztak egy válságtervet, de reménykednek, hogy ennek alkalmazására nem lesz szükség.

Már a kontinensen a járvány

Angliából származnak azok az állatok, amelyeknél a száj- és körömfájás gyanúját fedezték fel Belgiumban. A Brüsszel közelében található farmon a megbetegedés jeleit észlelték a sertéseken, az első tesztek azonban egyelőre negatív eredményt hoztak. Dániában vasárnap több gazdaságot lezártak, szigorították az állategészségügyi szabályokat, és már magánúton sem lehet húst az országba bevinni.

Németországban elrendelték az összes, egy hónapnál nem régebben Nagy-Britanniából importált állat levágását. Spanyolországban betiltották az állatvásárokat, és több ezer importált disznót levágtak és elégettek. Madrid elrendelte a Nagy-Britanniából érkező járművek fertőtlenítését, és minden onnan érkező élelmiszer megsemmisítését.

Ausztria óvja állapolgárait az angliai utaktól

Oroszországba mostantól tilos Nagy-Britanniából húst behozni. Az osztrák kormány arra kérte állampolgárait, hogy csak ,,végszükség esetén" utazzanak Nagy-Britanniába.

Továbbra is Nagy-Britannia az egyetlen Európában, ahol bizonyítottan fertőzött állatokat találtak. Ötvenháromezer állatot leöltek és elégettek, de feltehetően még ezreket vágnak le a közeljövőben. Írországban megerősítették a határvédelmet, miután Észak-Írországban is fertőzött állatot találtak.

Kelet felől is fenyeget

Mongóliában legalább 60 ezer haszonállatnak van száj- és körömfájása, az ország keleti részén fékezhetetlenül terjed a járvány - közölte az MTI. A két legjobban veszélyeztetett tartományban, Dornodban és Szuhebatorban 1,6 millió állatot vizsgáltak meg, és 300 ezret beoltottak. Közben 60 ezer beteg állatot találtak, és tömeges kényszervágást rendeltek el. A száj- és körömfájás különösen nagy csapás azután, hogy tavaly a fagy már 400 ezer haszonállatot elpusztított.

Bármi terjesztheti a vírust
A száj és körömfájás a párosujjú patás állatokat, főleg a szarvasmarhákat és juhokat megbetegítő vírusfertőzés. A beteg állatok belázasodnak, szájukon és lábukon hólyagok jelennek meg. Nem képesek táplálkozni, szervezetük teljesen legyengül. A betegség végső stádiumában megtámadja a szívüket. Szívizomzatuk begyullad, majd rövidesen elpusztulnak - tájékoztatta az Indexet a betegség lefolyásáról Nagyiványi Pál állatorvos. A betegség komoly fertőzésveszéllyel jár, mert a fertőzött állatok bármely testnedve terjesztheti a kórt. A fertőzés terjedése szinte meggátolhatatlan. A vírusokat szállíthatja az emberek cipője, az autók kerekei, a szarvasmarhákkal vagy juhokkal érintkező madarak vagy akár a szél is.

Embereket is fertőz, de védőoltás nincs

A betegség az embereket is megtámadja, és ugyanazokat a tüneteket produkálja mint a szarvasmarhák esetében. A védekezés legjobb módszere az általános higiéniai rendszabályok betartása. Állatok esetében létezik védőoltás, de komplikált a védekezés, mert a vírusnak három fő- és számtalan altípusa létezik. A háromféle létező vakcina többé-kevésbé lefedi a három főtípust, és komoly védettséget ad, de csak az állatoknak. Olyan oltás, amely az embert védené, egyelőre nem létezik.

Akár falvakat is le lehet zárni

A száj és körömfájás megjelenésekor az első fertőzött állatokat levágják és elföldelik vagy elégetik. Komoly, országos méretű járvány esetén, mivel egy ország teljes állatállományát elpusztítani nem lehet, karanténokat kell létrehozni, ahol a csordákkal megpróbálják átvészelni ezt az időszakot. A karantén lehet állattelepnyi nagyságú, ahol az állományt és gondozóikat hetekre bezárják, a telepet őrzik, és az élelmiszerek is csak komoly szűrés után juthatnak el hozzájuk. Végső esetben, a vírusok további terjedését akadályozandó akár egész falvakat is el lehet zárni a külvilágtól.

A fertőzött állat még menthető

A szarvasmarhák nyálából ki lehet mutatni a betegséget hordozó antitesteket. Ezek az állatok már megfertőződtek a betegséggel, de az még a lappangás stádiumában jár. Gyors beavatkozással még megmenthetőek, de ez a hús már exportképtelen, mert oltott állatok húsát nem lehet kivinni az országból. Komolyabb a helyzet abban az esetben, ha az állat váladékából ellenanyagot tudnak kimutatni. Ekkor a szervezete már felvette a harcot a betegséggel, és nem megmenthető. Ilyenkor az állatokat leölése az egyetlen védekezési forma.