Edina
-12 °C
-3 °C

Már a kontinensen a sertésvész

2001.03.03. 19:03
Száj- és körömfájás gyanús esetet fedeztek fel Belgiumban. A sertésvész sújtotta Angliából származó állatoknál az első tesztek egyelőre negatív eredményt hoztak, az ország mezőgazdasági minisztere azonban húsz kilométeres körzetben zárlatot rendelt el a Brüsszel közelében található farmra. Leállították az állatszállításokat, az úton lévő szállítmányokat pedig meg kell semmisíteni. Ha megerősítik az esetet, akkor az azt jelenti, hogy a száj- és körömfájás járvány átterjedt a kontinensre is.
Angliából származnak azok az állatok, amelyeknél a száj- és körömfájás gyanúját fedezték fel Belgiumban. A Brüsszel közelében található farmon a megbetegedés jeleit észlelték a sertéseken, az első tesztek azonban egyelőre negatív eredményt hoztak. A végleges vizsgálatok eredménye keddre várható, de a gazdaságban már háromszáz sertést levágtak - jelentette a BBC.

Bár egyelőre még csak gyanúról van szó, a belga hatóságok máris rendkívül szigorú rendelkezéseket vezettek be. Zárlatot rendeltek el az érintett gazdaság ellen, húsz kilométeres körzetben lezárták a farm környékét. Leállították az állatszállításokat az országban, az indulásra kész szállítmányokra háromnapos tilalom van érvényben, az úton lévő állatokat pedig meg kell semmisíteni. Amennyiben a további vizsgálatok is negatív eredményt hoznak, a mezőgazdasági minisztérium szerint a gyanú akkor is fennáll.

Fokozódik a félelem Európában

Ha a belga esetet megerősítik, az első lesz a kontinensen a Nagy-Britanniában kitört sertésvész nyomán. Miközben a szigetországban tovább terjed a megbetegedés - immár 42 gazdaságot támadott meg a száj- és körömfájás. Tovább folytatódik az állatok elégetése, betiltották a nagy tömegeket vonzó eseményeket.

A sertés vész terjedése miatti félelem fokozódik Európában. A brit hústermékekre már korábban több ország beviteli tilalmat rendelt el, az országból érkező utasokat több országban fertőtlenítésnek vetik alá. A belga este kapcsán a Franciaország és Olaszország bejelentette, leállítja a sertésexportot a németalföldi országból.