Gerzson
-3 °C
3 °C

Egyelőre nem zárják le a hús elől a keleti határokat

2001.03.06. 10:35
A Mongóliában dúló száj- és körömfájás járvány ellenére egyelőre nem zárják le a hús és tejkészítmények importja elől a keleti határokat, és nem tervezik a járművek fertőtlenítését sem. Nagy-Britanniában már harmadik hete dúl a járvány: 74 farm érintett, 53 ezer állatot vágtak le, a gazdák kártérítését elkezdték. A kontinensre egyelőre nem terjedt át a járvány, de az országok megelőző intézkedések sorát hozták.
A korábbi hírekkel ellentétben a száj- és körömfájás járvány megfékezésére felállított válságstáb még nem vezeti be a keletről származó hús- és tejkészítmények exporttilalmát, és nem készül az innen érkező járművek fertőtlenítésére sem. Sipos Jenő, a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának sajtószóvivője szerint egyelőre nem indokolja a helyzet, hogy a keleti határoknál is elkezdjék a fertőtlenítést.

Veszélyes az emberre is
A száj- és körömfájás járvány nem csak a hasított ujjú patások állatokra, hanem az emberre nézve is fertőző. A betegséget hordozó vírus leggyakrabban az állatgondozókat és a fertőzött szarvasmarhák tejét fogyasztó kisgyermekeket támadja meg. A fertőződés után 3-8 nap a lappangási időszak, majd ezt követően gombostűfejnyi nagyságú hólyagok jelennek meg a szájban, a végtagokon és a faron - írta la a betegség lefolyását az Indexnek Morava Endre a SOTE közegészségtani karának igazgatója. A hólyagok megjelenése lázzal és komoly fájdalommal jár együtt és ettől a beteg legyengül, fáradékonnyá válik. Az esetek 99 százalékában pár nap múlva felfakadnak a kiütések, ezután elmúlik a láz is, és magától bekövetkezik a gyógyulás. Semmilyen, emberek részére kifejlesztett gyógyszer nincs a betegség ellen. Az orvosok ilyenkor csak tüneti kezelést alkalmaznak, fertőtlenítőszerekkel és lázcsillapítókkal látják el a fertőzötteket.
Mongóliában eddig hatvanezer fertőzött állatott találtak és elrendelték az állatok kényszervágását.

Magyarország nyugati határán a járványügyi intézkedések miatt megszigorodtak az ellenőrzések. A Nyugat-Európa felől érkező utazók gépjárműveit kivétel nélkül fertőtlenítik. Az utasok csomagjait megvizsgálják és a nyershúst, illetve a húskészítményeket elkobozzák. A járvány terjedésének megakadályozására hozott rendkívüli intézkedések nem növelik meg számottevően a beléptetés idejét. Kretz Vilmos alezredes, a határőrség tájékoztatási főosztályvezető-helyettese szerint eddig nem történt komolyabb fennakadás, és senki nem tiltakozott a fertőtlenítés és a vizsgálat ellen.

Nagy-Britanniában már három hete dúl a járvány

Harmadik hete dúl Nagy-Britanniában a száj- és körömfájás járványa, az érintett farmok száma elérte a 74-et, összesen 53 ezer állatot vágtak le és égettek el. A látogatási tilalom ellenére a betegség átterjedt az angolok egyik büszkeségére: a délnyugat-angliai dartmoori nemzeti parkra. A 320 négyzetmérföldnyi nemzeti parkban, amely ritka vadlovak, pónilovak őshazája, több mint 45 ezer birkát, szarvasmarhát legeltetnek szabadon. A láp központjában lévő Dunnabridge farm egyike Károly trónörökös állattenyésztő telepeinek.

Károly együttérez a károsultakkal

Károly trónörökös együttérzését fejezte ki az ország 400 ezer farmtulajdonosának, akik az 1980-as és 1990-es években pusztító kergemarhakór után, egy másik krízissel, a száj- és körömfájás járványával kell szembesülniük. ,,Kétségbeesett vagyok miattuk" mondta a trónörökös, és azt az aggodalmát fejezte ki a Reuters riportereinek, hogy a járvány extrém esetben a farmtulajdonosok öngyilkosságához vezethet.

A brit szupermarketek legnagyobb hússzállítója bejelentette, hogy 30 százalékkal növeli a húskészítmények árák. Ugyanakkor megkezdték az első gazdák kártalanítását is. Várhatóan a gazdákat összesen 700 millió font kár fogja érni. Az önként vállalt brit exporttilalom heti 8 millió fontos kárt okoz.

Krokodilhús helyettesítőnek
Ha a marhakór nem lett volna elég, a száj- és körömfájás most már biztosan fel fogja lendíteni a krokodilhús exportját - reménykednek thaiföldi krokodiltenyésztők. Az európai vásárlók máris gyorsabb szállításokat sürgetnek - mondta az ország egyik legnagyobb krokodilfarmjának kereskedelmi igazgatója, Kamthorn Termsiripong hétfőn a Reuters hírügynökségnek. Thaiföldön tizenkét nyilvántartott krokodilfarm van, 170 ezer állattal.

Európa eddig a krokodilbőr fő felvevőpiaca volt, a hüllő húsát inkább Kínában vásárolták. Az év végéig arra lehet számítani, hogy a Bangkoktól 100 kilométerre keletre fekvő Sriracha farm 50 tonna krokodilhúst exportál Európába. A farm havonta 5 tonna krokodilhúst termel, de csak a német megrendelések máris havi 15 tonnára szólnak.

A járvány nem terjedt át a kontinensre

Franciaországban, Dániában és Belgiumban a fertőzésgyanús állatokról kiderült, hogy betegségmentesek, így a kontinensre még nem terjedt el a járvány. Ennek ellenére Franciaországban 15 napos exporttilalmat rendeltek el, megtiltották a lóversenyek rendezését is.

Írországban csapatokat állítottak az észak-ír határ mellé, miután Észak-Írországban egy fertőzött állatot találtak. Németországban az összes nagy-britanniai importállatot elpusztítják. Spanyolországban megtiltották az állatvásárokat, és elégették a brit származású csordákat. Az osztrák kormány azt tanácsolta polgárainak, csupán akkor utazzanak a szigetországba, ha ,,muszáj".