Fábián, Sebestyén
-12 °C
-3 °C

Felbomlik a szlovák kormánykoalíció

2006.02.06. 19:23
Hétfő este megtörtént a kenyértörés: Dzurinda pártja bejelentette, hogy nem hajt fejet a Kereszténydemokrata Mozgalom követelése előtt, mivel nem hajlandó azonosulni a Vatikánnal megkötendő szerződés tervezetével. A KDH is közölte, hogy a történtek miatt elszánta magát a kilépésre.

Felbomlik a szlovák kormánykoalíció, mert a szlovák Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) hétfőn este bejelentette: kilép a kormányból. Pavol Hrusovsky kereszténydemokrata házelnök már a hét végén jelezte: ha a kormány szerdán nem szentesíti a Vatikánnal megkötendő, a lelkiismereti aggályoknak helyet adó egyezményt, akkor a KDH kilép a koalícióból.

Kenyértörés

Mikulás Dzurinda miniszterelnök pártja, a Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió - Demokrata Párt (SDKÚ-DS) nem hajlandó azonosulni a Vatikánnal megkötendő szerződés tervezetével. A Szentszék, a szlovák keresztény egyházak és a kormánypárti KDH hosszú ideje olyan egyezmény szentesítését szorgalmazza, amely megengedhetővé tenné, hogy Szlovákiában az egyházak alapította egészségügyi intézmények személyzete lelkiismereti aggályokra hivatkozva megtagadja az abortuszt, vagy a művi megtermékenyítésben való részvételt.

A szerződés megkötéséhez ragaszkodó KDH régen fenyegetőzik a koalícióból való kilépéssel, de eddig senki sem vette komolyan. Hétfő este megtörtént a kenyértörés: Dzurinda (szintén keresztény) pártja bejelentette, hogy nem hajt fejet a KDH követelése előtt, mire a KDH is közölte, hogy a történtek miatt elszánta magát a kilépésre.

Ingatag koalíció

Mikulás Dzurinda 2002-ben felállt második kormánya kezdetektől igen csak törékenynek bizonyult, mégis súlyos koalíciós válságok sorozatát tudta eddig túlélni. Az eredetileg négypárti koalíció nyár óta igen csak rendhagyó szerkezetet mutat, hiszen a kormányból távoznia kellett a liberális erőt megjelenítő Új Polgári Szövetség (ANO) elnökének, a politikában csúfos kudarcot vallott egykori médiamágnásnak, Pavol Rusko gazdasági miniszternek, akinek a pártja kettészakadt, ám a tőle elhatárolódott három miniszter tovább maradt a kormányban, pártot azonban egyelőre nem jelenítenek meg.

A Magyar Koalíció Pártja (MKP) is többször fenyegetőzött kilépéssel, de mindig maradt a koalícióban. A most előállt válságra reagálva Bugár Béla, az MKP elnöke azt mondta: pártja nem tud örülni az előállt helyzetnek, amelybe a koalíciós partnerei juttatták, de az MKP minden erővel küzdeni kíván azért, hogy elejét lehessen venni az alkotmányos válságnak.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Újévi szállás ajánlatok

Kezdje az évet kikapcsolódással, a wellnessből sosem elég.