Antal, Antónia
-7 °C
0 °C

Látványos terrorakciótól tart a brit hírszerzés

2004.05.31. 10:08
Kapcsolódó cikkek (1)
A hírszerzési szolgálatok attól tartanak, hogy a hétvégi szaúd-arábiai véres túszejtő akció mögött álló terrorcsoport hamarosan súlyos emberveszteséggel járó, "látványos" akciót hajt végre - írta a hétfői The Times.
A vezető londoni napilap név nélkül idézett hírszerzési forrásai szerint félő, hogy az al-Kaida terrorhálózat szimpatizánsai a végső szakaszában járnak valamely kulcsfontosságú olajlétesítmény, vagy esetleg a Szaúd-Arábiát Bahreinnel összekötő híd ellen.

A cikk szerint a szaúdi kormányilletékesek sürgősen tárgyalni akarnak az országban dolgozó nyugati vállalatvezetőkkel, megnyugtatandó a külföldi munkaerőt és általában a máris megingott olajipart. A The Times szerint a hatóságok attól tartanak, hogy egy nagyszabású terrortámadás a külföldi munkavállalók tömeges távozásához vezetne. Csak Nagy-Britanniából 25 ezren dolgoznak kulcsfontosságú szaúdi ágazatokban.

Olajválságtól tartanak

A további támadások veszélyeire és lehetséges következményeire már a hétvégi brit sajtó is figyelmeztetett. A The Observer szerint évtizedek óta nem látott olajválság fenyegeti a világot a szaúd-arábiai olajkitermelő központok elleni, immár ismétlődő terrortámadások miatt.

A vezető baloldali vasárnapi brit lap a szaúdi Hobar olajvárosban elkövetett előző napi terrorakció kapcsán azt írta: ágazati elemzők szerint a támadás 42 dollár fölé hajthatja a máris hetek óta 40 dollár körül járó hordónkénti olajárat, és ha a terrorcselekmények megismétlődnek, az a világgazdaságra már pusztító hatással járó 50 dolláros olajárat eredményezhet, ami a hetvenes évek elejének olajválságát idézné fel.

A The Observer szerint a gazdasági elemzők "legrosszabb rémálmaikat látják valóra válni" azzal, hogy a világ legnagyobb olajellátójának számító Szaúd-Arábiában terrortámadások érik a kulcsfontosságú olajipari központokat. A rijádi brit nagykövet maga is azt mondta a hétvégi terrorakció után: nem kizárt, hogy a terroristák újabb támadások előkészítésének végső szakaszában járnak.

Szélsőségesekkel szimpatizáló szaudiak?

A hétfői The Times szerint a szaúdi kormány ígéretet tett a terroristák elleni kemény fellépésre, vannak olyan aggályok azonban, hogy a szaúdi biztonsági erők tagjai a szélsőségesekkel rokonszenveznek. A lap szerint a rijádi hatóságoknak "fel fogják tenni azt a kérdést", hogy miképp tudott négy terrorista két olajipari cég épületén is rajtaütni Hobarban, végigvonszolni egy brit áldozat holttestét a város utcáin, és végül behatolni az olajipari alkalmazottak lakóépületébe, anélkül, hogy bárki megállította volna őket.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Újévi szállás ajánlatok

Kezdje az évet kikapcsolódással, a wellnessből sosem elég.