Judit
-2 °C
8 °C

Hétezer török rab nyerte vissza szabadságát

2000.12.25. 19:18
Kapcsolódó cikkek (1)
Miután Ahmed Necdet Sezer török köztársasági elnök másodszori előterjesztés után szerdán mégis aláírta az ellentmondásosnak tartott amnesztiatörvényt, a hétvégén hétezer rabot engedtek szabadon Törökországban. A török kormány által meghirdetett börtönreform miatt a múlt héten huszonkilenc halálos áldozatot követelő börtönlázadás leveréséhez megfigyelők szerint ez a ,,közérzetjavító" intézkedés is hozzásegített.
Miközben Törökország 18 fegyintézetében 29 halálos áldozatot követelő lázadás leverésén nem túl humánus módszerekkel ,,dolgozott" a török rendőrség Ahmet Necdet Sezer török köztársasági elnök a parlament és a közélet nyomásának engedve szerdán végül aláírta azt az amnesztiatörvényt, melynek köszönhetően a hétvégén szabadon engedtek mintegy hétezer rabot, és további mintegy húszezer fogoly reménykedhet a szabadulásban.

Két sebesült elítélt a négynapos börtönostrom után
A török börtönreform ellen tiltakozó rabok, akik egymást sem kímélték a lázadás során - többen felgyújtották társaikat - a törvény kihirdetésének hírére péntekre szinte teljesen feladták a harcot. A két hónapja éhségsztrájkoló rabokkal szembeni rendőri brutalitás ellen törökök ezrei tüntettek Isztambulban, Németországban és Angliában is. A hatósági erőszak alkalmazását elítélte az Amnesty International éppúgy, mint az Európai Bizottság, amelynek szóvívője hangsúlyozta, az EU-csatlakozásra váró Törökországnak meg kell reformálnia büntetés-végrehajtási rendszerét, és javítania kell az emberi jogok helyzetén.

A ,,közérzetjavító" intézkedés aláírását egyébként Ahmet Necdet Sezer török elnök december 15-én még elutasította, mivel annak több cikkelyét igazságtalannak tartotta. Miután a törvényt a török parlament változatlan formában szerdán újból jóváhagyta, Sezernek már nem volt más lehetősége, mint nevét adnia az intézkedéshez. A török alkotmány szerint ugyanis, ha egy törvényt változatlan formában kétszer is az elnök elé terjesztik, akkor annak aláírását nem lehet megtagadni.

A közkegyelmi törvény feltételesen tíz évvel csökkenti a legtöbb súlyos elítélt büntetését, beleértve a gyilkosokét is, így a jelenleg elítélt 72 ezer rab közel fele szabadlábra kerülhet. Egészen 12 évi börtönig pedig felfüggeszti azoknak a büntetését, akik a médiában vagy nyilvános gyűléseken sértették meg a szólással kapcsolatos törvényeket. Ugyanakkor nem vonatkozik a nemi erőszak, a szervezett bűnözésben való részvétel és a pénzmosás miatt kimondott ítéletekre. A Törökországban tapasztalható feszültségeket azonban valószínűleg nem csökkenti majd az a tény, hogy a törvényből kizárták továbbá a törvényesen elítélt kurd szakadárokat, így Abdullah Öcalan kurd vezért és híveit is.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.