Judit
3 °C
6 °C

'Csoda mentette meg az életemet '

2000.06.17. 00:15
Csütörtök éjjel másodszor törtek Vúk Dráskovity életére, a szerbiai ellenzék legnépszerűbb politikusára. A montenegrói rendőrség elfogta az éjszakai merénylet tetteseit és állítólag a felbujtók is ismertek.
Montenegróban három hét alatt ez volt a második ,,politikai" merénylet (május végén a montenegrói elnök nemzetbiztonsági tanácsadóját, Gorán Zsugityot ölték meg), ami arra enged következtetni, hogy a politikai gyilkosságok színtere Belgrádból kezd áttevődni Montenegróba. Pénteken leváltási hullám kezdődött a montenegrói rendőrség berkeiben. A belügyminiszter pedig felajánlotta lemondását.

Dráskovity ellen nem ez volt az első merénylet: tavaly október 3-án 13 órakor az Ibári műúton egy homokkal megrakott teherautó - úgymond véletlenül és szabálytalanul - Dráskovity és kísérete elé hajtott. A súlyos szerencsétlenségben a Szerb Megújhodási Mozgalom (SZMM) négy tagja meghalt, Dráskovity kisebb sérülésekkel megúszta.

Az első merényletben a szerb rendőrség érintve volt

A tettest a szerbiai rendőrség soha sem találta meg, bírósági ügy nem lett a dologból, noha az SZMM szinte a teljes nyomozati anyagot nyilvánosan átnyújtotta. Közölték a teherautó (csupán titkos rendőrségi nyilvántartásban szereplő) rendszámát (a rendőrség tulajdona), hogy kitől kobozták el a vámszervek, milyen magas rangú rendőrségi vezető termett ott hirtelen szabadidő ruhában a helyszínen.

Dráskovity ellen nem ez volt az első merénylet
Mivel a hatalom nem kívánt fényt deríteni az ügyre, a Szerb Megújhodási Mozgalom köztársasági (legnépesebb ellenzéki) frakciója kivonult a parlamentből, mondván: nem vesz részt annak munkájában mindaddig, amíg fényt nem derítenek az Ibári műúton történt ,,tragikus balesetre".

A szerbiai hatalom sokáig megtűrte, hogy Dráskovity testőrei fegyvert viseljenek. Egy hónappal ezelőtt azonban letartóztatták négy testőrét, s tiltott fegyverviselésért hosszabb-rövidebb börtönbüntetésre ítélték őket.

A belügyminiszter felajánlotta lemondását

Dráskovity csütörtökön este a közismert montenegrói üdülőhelyen, Budván levő földszintes lakásában ült, a tévét nézte, amikor az ablakon keresztül a golyók záporozni kezdtek. Hirtelen fölugrott, s az egyik oszlop mögé bújt. Ez mentette meg az életét. Két golyó súrolta: az egyik a halántékát, a másik a fülét érte. Akárcsak az első merényletnél: itt is a csodával határos módon menekült meg.

"Tegnap megpróbálták befejezni azt, amit tavaly október 3-án elmulasztottak. Arra számítottak, hogy most sikerrel járnak, s akkor a megszokott stílusukban közölhetik, hogy mindezt a CIA tette, megbeszélve Milo Gyukánovity elnökkel és Vukasin Márász belügyminiszterrel. Az életemet a csoda, maga az Isten mentette meg" - nyilatkozta Dráskovity pénteken.

Bár a montenegrói rendőrség péntek délután elfogta a tetteseket, s a fegyvert is megtalálta, számukra a történet már nem csupán arról szól, hogy a jelenlegi montenegrói vezetés által kedvelt Dráskovityra nem tudtak eléggé vigyázni. Nemrég ugyanis ismeretlen tettesek megölték a montenegrói elnök nemzetbiztonsági tanácsadóját, Gorán Zsugityot, ami arra enged következtetni, hogy a politikai gyilkosságok színtere Belgrádból kezd áttevődni Montenegróba. Ezért pénteken leváltási hullám kezdődött a montenegrói rendőrség berkeiben. A belügyminiszter pedig felajánlotta lemondását.

A közvélemény érdeklődéssel várja, hogy a rendőrség közölje: kik az elkövetők, s főleg: kik voltak a megrendelőik. Az, hogy az igazság kiderül-e - mint a szerbiai/jugoszláviai politikai színtéren minden - alku kérdése. Belgrádban az elmúlt években több magas rangú embert öltek meg és soha sem találták meg sem az elkövetőt, sem a fölbujtót.

Dráskovity, a hatalom és az ellenzék "fenegyereke", akit szeret a nép

Vúk Dráskovity 54 éves, jogász, újságíró, majd író. 1990-ben alapította meg a Szerb Megújhodási Mozgalom (SZMM) nevű pártját, amely a legnagyobb ellenzéki erővé nőtte ki magát. A népgyűléseken óriási karizmája révén könnyen magával tudja ragadni a tömeget.

Lépései kiszámíthatatlanok: 1997-ben Belgrádban három hónapon át több tízezer emberrel "sétált" tiltakozásul a hatalmi pártok választási csalásai miatt, majd nem sokkal később tisztséget vállalt: reális hatalom nélküli kormány alelnök lett. Ám mivel jogot formált saját véleményére, egyik napról a másikra leváltották. Időközben összeveszett Zorán Gyingyittyel, a Demokrata Párt elnökével is, akivel pedig "együtt sétált". Az SZMM ezért elvesztette partnerként a második legnagyobb ellenzéki pártot, Gyingyity pedig a belgrádi polgármesteri tisztséget. Dráskovity pártja váltotta le.

A jelenlegi egyesült szerbiai ellenzéki kerek asztalnál csupán egyszer jelent meg, tanácsadói szinten képviseltette magát, a kapcsolatot mobil-telefonon tartotta. Utóbb pártja ki is lépett az ellenzéki mozgalomból, amitől fellélegzett az ellenzék: hozzáfoghattak az operatív munkához.

Dráskovitynak szemére vetik, hogy "fejébe szállt a dicsőség", a többi pártot ,,kiskorúként" kezeli, lenézi őket, s csak egy cél lebeg a szeme előtt: Milosevity elnök helyébe lépni. Ezt az utódlási veszélyt a jelenlegi szerbiai hatalom is érzi, látja, s igyekszik megszabadulni legnagyobb ellenzéki veszélyforrásától. ,,Tisztséggel megvenni nem sikerült, most egyéb formában próbálják szárnyát szegni.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!