Balkáni forró nyár

2000.06.02. 12:15
Forró nyár vár a Szerb Szocialista Pártra, de legfőképp Szlobodán Milosevics szerb elnökre. 1987 óta Jugoszlávia, később Európa, a XXI. század elejére pedig az egész világ megismerhette azt az embert, aki felforgatta a 90-es évek történelmét. Ha idén tovább forrósodik a helyzet, Szerbiában is megindulhatnak a várva várt változások, hiszen probléma van, nem is kevés. Az elégedetlenség mostani zászlóvivői az egyetemisták, nem pedig az egyesült ellenzék tagjai.
Az ellenzék utolsó mentsvárának bezárásával ( Studió B független televíziós csatorna ) megszűnt Szerbiában az a ,,fonal" amelyik a Szlobodán Milosevicstől másképp gondolkodó emberek és az ország, nagyvilág között közvetített. A kormány kitörő örömmel fogadta a hírt, arra viszont nem gondolt, hogy ezzel a lépéssel végképp betelik a pohár lakosság körében.

A szerbek 68%-a elégedetlen a kormánnyal

Az Otpor a végsőkig kitart
Az elégedetlenség zászlóvivői május óta az egyetemisták, nem pedig az egyesült ellenzék tagjai. Hiszen Belgrádban úgy vélik az ellenzéknek elég sok ideje volt a NATO csapás után, hogy rendezze sorait és bekeményítsen Milosevicséknek. Helyette azonban nem tett semmit.

Ha most tartanának választásokat, biztos hogy új kormánya lenne szomszédunknak. Kis-Jugoszlávia polgárai, egy független felmérés szerint 68 százalékban elégedetlenek a mostani kormánnyal. 18 százalékuk választaná újra Milosevicset), a többiek tanácstalanok. Még érdekesebb az a kép, mely szerint az ellenzékiek közül senkinek sincs 20-25 százaléknál nagyobb támogatottsága. Egyedül az Otporban (Ellenállás) bízik a laikus polgár.

De nem lesz könnyű dolga az egyetemistáknak sem, akik idáig csak indexel és tollal hadakoztak a nagybetűs élet ellen. Első lépésben a 140-150 ezres rendőrséggel kell megküzdeniük, és akkor még nem is szóltunk a fanatikus Szlobo-hívekről. Az Otpor ennek ellenére biztos abban, hogy ha végre elindul a változás szele, a rendőröknek csak 10-15 százaléka fog a végsőkig kitartani kenyéradója mellett.

A politikai merényletek sora elérte Montenegrót is

Szlobodán Milosevics
Montenegrót magának akarja
Mindezek tetejére van még néhány hasonló horderejű probléma az országban, rögtön elsőként a kisebbik tagköztársaság helyzete és szerepe. A három éve demokratikus úton elindult országban hetente merül fel a polgárháború veszélye. Nemrég a 2. jugoszláv hadsereg készültségbe helyezése borzolta a kedélyeket.

Montenegróban, június 11-én helyhatósági választásokat tartanak. Az előrejelzések szerint a Montenegrói Szocialisták 28-30 százaléknál többet nem érnek el. Így a nyugat számára a kis tagköztársaság lakói tovább tartják ígéretüket, és egyre jobban elnyerik a külföldi politikusok bizalmát.

Tovább fokozhatja a feszültséget, hogy Milosevics Montenegróba látogat Predrag Bulatovic meghívására. A szitu azért érdekes mert a jelenlegi államfő kijelentette Hágában, ,,minden bűnöst átadnak a nemzetközi bíróságnak, aki Montenegró területén tartózkodik".

Gorán Zsugity szerdai megölésével a politikai merényletek sora elérte a kisebbik jugoszláv tagköztársaságot is. A montenegrói államfő egyik bizalmas emberét, Podgorica egykori rendőrfőnökének, Milo Djukanovic biztonsági tanácsadójának kivégzése a nyugatbarát montenegrói kormány tagjai szerint azért történt, hogy Szerbia rendkívüli állapotot vezethessen be a tagköztársaságba. Ez pedig azzal járna hogy Milosevics leghűségesebb emberei itt is elkezdenék a tisztogató akcióikat.

Montenegrói "csendélet"
Sokan attól félnek, hogy Podgorica második Belgráddá fog változni és a kegyelmet nem ismerő Szocialista Párt emberei minden belső ellenséget eltávolítanak a politikai életből. Hiszen Bulatovic és emberei még mindig úgy ugrálnak, ahogy Szlobodán fütyül.

"Mindent elkövetünk, hogy ne üljünk fel a provokációknak" - jelentette ki Branko Lukovac montenegrói külügyminiszter. " Ha nem lesz semmilyen demokratikus alternatíva, akkor Montenegró önnálóan folytatja azt, amit három éve elkezdett" - tette hozzá. Ez pedig világos üzenet Szerbiának, hogy végképp magára marad Jugoszlávián belül ha nem történik meg a várva várt változás.

Kivándorlás és munkanélküliség

Itt van még az iszonyú méreteket öltő kivándorlás és az 50%-os munkanélküliség probléméja. A tehetséges embereket pillanatok alatt elkapkodják, csak Szerbiából 300 ezer ember emigrált külföldre az utóbbi tíz évben. Akik ,,harcosként" tengették életüket szintén nem bírnak megbarátkozni a viszonylagos békével. Új állást keresve belépnek a rendőrségbe vagy a világ másik pontján kamatoztatják ,,tudásukat", persze jó pénzért. A moszkvai Izvesztyia pár napja szelőztette meg, hogy az Etióp oldalon szerb és orosz pilóták harcolnak jó pénzért az Eritreával támadt konfliktusban.

Első lépésben a 140-150 ezres rendőrséggel kell megküzdeniük
A délszláv háború szennyese közben szép lassan kiszivárog a nagyközönség elé. A BBC egyik rádióadásában egy brit lapra hivatkozva azt közölték, hogy a Jugoszláv-Szlovén konfliktus kirobbanása előtt 8 nappal hadászati eszközöket adtak el a legkisebb jugoszláv köztársaságnak. Az 5 millió font értékű felszerelést a brit védelmi minisztérium jóváhagyásával közvetítették ki a szlovén ,,Rakal" cégnek. Horvátországi sajtóban nem múlik el nap úgy, hogy címlapra ne kerülne olyan dokumentum, amelyben Tudjman elnök és apparátusa által elkövetett sikkasztás, csalás, etnikai tisztogatás vagy éppen Miloseviccsel való titkos telefonbeszélgetés részletei ne lennének terítéken.

A belgrádi béke a Balkán nyugalmát jelentené

A fájó pontok sorát zárhatnánk Koszovóval, az egy éve nemzetközi ellenőrzés alatt lévő tartománnyal. A bűnözés burjánzik, szerbek, romák, szerbekhez lojális albánok, törökök kivándorlása azóta is folyamatos. Semmi nem működik Koszovóban a gyilkosságok mindennaposak, a csempészés pedig a megélhetés egyetlen forrása. A minap épp Hasim Thaqui egyik testvérét kapták el a 100 ezer német márka készpénzzel és egy kamion csempészáruval. A letartóztatott ,,tisztességes" üzletember három óra múlva szabad volt. Természetesen az összes árujával együtt.

Valószínűleg továbbra is érvényes az a mondás, amit még 1991-ben a Jugoszláv Néphadsereg egyik tisztje mondott: ,,Csak akkor lesz igazi nyugalom a Balkánon, ha Belgrádban béke lesz".

SZDSZ-tüntetés és e-mail kampány az Otporért

Tüntetést szervez az SZDSZ Új Generáció mozgalma a Jugoszláv nagykövetség elé június 9-én 16 órára, így fejezve ki szolidaritását az Otpor (Ellenállás) tagjaival, illetve a betiltott médiumok munkatársaival. A szervezet e mellett e-mail kampányba is kezd a szabad demokraták internetes oldaláról mindössze egy kattintással küldhető tiltakozó levél Milosevic elnöknek. Ónody Tamás, az Új Generáció vezetője szerint mindenkinek kötelessége kifejezni együttérzését a diktatúra ellen küzdő szerb egyetemistákkal, hiszen amikor hazánkban volt hasonló helyzet, minden civilizált ország a maga módján támogatásáról biztosította például az 1956-os magyar forradalmat. Az SZDSZ ifjúsági szervezete felhívásában arra szólítja fel az egyetemek rektori tanácsát, a hallgatói önkormányzatokat, illetve a politikai- és civil szervezeteket, hogy csatlakozzanak az SZDSZ Új Generáció felhívásához, amelyet eddig már aláírt a Beszélő szerkesztősége, a Hayek Társaság, a Liberális Fiatalok Társasága, a Nyilvánosság Klub, a Magyar Helsinki Bizottság, a Roma Polgárjogi Alapítvány, valamint a Társaság a Szabadságjogokért nevű civil szervezet is.  • Hírek
  • Hírek