Lelőtték a JAT jugoszláv légitársaság elnökét

2000.04.26. 16:22
Kedden este Belgrádban agyonlőtték Zivorad Petrovicsot, a JAT jugoszláv légitársaság elnökét. Orvosok elmondása szerint már a kórházba szállítása előtt belehalt sérüléseibe. Az ismeretlen tettesek Petrovicsot a háza előtt várták, és fejbelőtték. A gyilkosság okairól semmit nem lehet tudni.
JAT elnök a rendőrség álláspontja szerint "terrortámadás" áldozata lett
A Belgrádban lelőtt JAT elnök a rendőrség álláspontja szerint "terrortámadás" áldozata lett. A biztonsági erők szerdai nyilatkozata szerint "kétségtelenül Jugoszlávia egyik magasrangú gazdasági funkcionáriusa elleni terrorakcióról" van szó. A független média és a szemtanúk arról számoltak be, hogy a JAT elnöke kutyasétáltatáshoz ment le az utcára, amikor ismeretlenek lelőtték.

A nyomozás első eredményei szerint két férfi géppisztollyal lőtt Petrovicsra annak belvárosi háza előtt. A kórházban az orvosok csak a halál beálltát tudták megállapítani.

A Studio B független tévéadó szerint szemtanúk látták kedden este fél 10 körül, a két lesben álló férfit, amikor tüzet nyitottak az egyik a belvárosi házból kilépő Zivorad Petrovicsra. Az ugyancsak független Beta hírügynökség jelentése szerint ebben az épületben laknak Petrovics szülei. Az ismeretlen tettesek elmenekültek. A rendőrség azonnal lezárta a helyszínt.

Már a negyedik neves személyiség, akit az idén Belgrádban meggyilkoltak
A JAT elnöke már a negyedik neves személyiség, akit az idén Belgrádban meggyilkoltak. Január 15.-én az Arkan néven is ismert, háborús bűnök miatt körözött Zeljko Raznatovicsot lőtték le egy szálló halljában. Nem egészen egy hónappal később egy belgrádi étteremben gyilkos merényletet követtek el Pavle Bulatovics jugoszláv védelmi miniszter ellen. Egy hónappal ezelőtt pedig a szerb szabadcsapatok egyik vezére, Branislav Lainovics lett gyilkosság áldozata.

Petrovics közeli bizalmasa volt Milosevics elnöknek, és tagja a Milosevics felesége, Mila Markovic által vezetett neokommunista pártnak. Az EU tagállamai a Milosevics rezsimhez fűződő kapcsolatai miatt a JAT elnökét is felvették a nem kívánatos személyek listájára.  • Hírek