Alvilág, politika, Szerbia

2000.05.07. 16:37
Ebben az évben sem kezdődött jól a május Szerbiában. Az együttműködésre képtelen ellenzék sorra tartja a kisebb-nagyobb tüntetéseit és fenyegeti, persze csak szavakban, Szlobodan Milosevicset Európa utolsó mohikánját. Az alvilág összefonódása a szerb politikával már nem csak a szerbeknek szúr szemet: az USA belügyminisztériuma pénteken elítélte annak a három aktivistának a letartóztatását, akik még kedden este kerültek összetűzésbe Marko Milosevicel, a jugoszláv elnök fiával Pozarevacban. Banja Lukában pedig felrobbantották a nemrég meggyilkolt Arkan feltételezett merénylője védőügyvédének Porschéját. Mindemelett a szerbiai földtulajdonosokat a szerb földművelési minisztérium új mezőgazdasági földek felhasználásáról szóló törvénye teheti teljesen tönkre.
Nemrég egy montenegrói újság teljes terjedelemben közölte az 1991-es dubrovniki szerb offenzíva titkos dokumentumait, amely alapján Bulatovicsot is a Nemzetközi Bíróság elé állíthatják Hágában. De ez csak az elmúlt hónap politikai ,,botrányának kezdete" volt..

A boszniai Szerb Köztársaság fővárosában, Banja Lukában nemrég felrobbantottak egy belgrádi rendszámú Porschét. A tulajdonos fia "véletlenül" a híres Zeljko Raznatovic Arkan (ex háborús bűnös és maffiavezér) feltételezett merénylőjének védőügyvéde. A nemzetközi rendfenntartó erők szerint a városban több tucat olyan zsoldos tartózkodik, akik a "Tigrisek" néven elhíresült szabadcsapat tagjai voltak. Arkan kapitány leghűségesebb emberei sajátos módon így akarták figyelmeztetni a feltételezett vádlott ügyvédét.

Az alvilág összefonódása a szerb politikával már nem csak a szerbeknek szúr szemet. Az Egyesült Államok belügyminisztériuma pénteken elítélte annak a három aktivistának a letartóztatását, akik még kedden este kerültek összetűzésbe Marko Milosevicel, a jugoszláv elnök fiával Pozarevacban. A közleményben az elnök fiát az egyik legerősebb és leggazdagabb szerb maffiózónak nevezi, továbbá a szövegben kitérnek a Milosevic rezsim és a szerb alvilág összefonódására.

Független szerb hírforrások szerint az Ellenállás mozgalom tagjait az elnök fiának szórakozóhely előtt inzultálták fegyverrel a klub kidobói, akik mellesleg a Szerb Szocialista Párt tagjai. A városban, amely Milosevic szülővárosa, már többször voltak összetűzések a szocialisták és az Ellenállás tagjai között.

A városi kapitányság állítása szerint a három fiatalt jól ismerték deviáns viselkedésük miatt, ezért eljárást kezdeményeznek. A kormánypárt propagandagépezete pedig megpróbálja elhitetni a hűséges olvasóival, hogy a három fiatalt azzal bízták meg, hogy kivégezzék a szocialisták két aktivistáját, akik éppen az elnök gyermekének az alkalmazottai. A terrorista csoportnak és pszichopata bűnözőknek titulált mozgalom pedig az ország ellenségei irányítják.

Piszkos játszma a megmaradt értékek elkobzására?

A tavalyi évben a NATO csapások miatt az üzemanyaghiány okozott gondokat a mezőgazdaságban, most a már említett földművelésügyi rendelet. Az új utasítás szerint ugyanis a termelőszövetkezetek és a magángazdák minden megműveletlen hektár után 50.000-100.000 dinárig terjedő büntetést fizetnek majd az állami kasszába. A kisebb gyümölcs ültetvények és szőlőtőkék után a maximálisan kiszabható bírság 50 ezer dinár. Azokon a földeken, amelyeknek a besorolása értékesebb, a büntetés elérheti a 100 ezer dinárt is.

Jovan Babovic jugoszláv mezőgazdasági miniszter szerint erre a lépésre azért volt szükség, mert 250.000 hektár korábban megművelt földterület fekszik megműveletlenül. Ezt a luxust nem engedheti meg az ország, a földet ki kell használni, hogy nőjön a mezőgazdaság termelése. Azok, akik nem fizetnek, tíz évre föld nélkül maradhatnak, mivel a Földművelési Minisztérium tíz évre bérbe adja a renitens földjét.

Az ellenzék már most tiltakozik, és a kormányt hibáztatja a rossz agrárium helyzetéért. A termeléshez szükséges eszközök hiánya nem teszi lehetővé a földek teljes megművelését - mondják. Mások úgy vélik, hogy ez csak egy újabb piszkos játszma a megmaradt értékek elkobzására. A sok elszegényedett termelő eladja majd a földjét, ez az árak csökkenéshez vezet, amit a szűk körű elit fog kiaknázni.

A pékségek között is dúl a háború. Természetesen nem csak ezen a területen vannak égető gondok. A pékségek között is dúl a háború. Az állami kenyérgyártók a központi tartalékokból jutnak alapanyaghoz, míg a magáncégek kénytelenek drágábban megvásárolni a búzát, az olajat és a cukrot. Emiatt jelentős az árkülönbség, de az állandó keresletet nem tudják kielégíteni az olcsó állami pékségek.

A standart 600 grammos kenyerek ára az állami boltokban 3 dinár. De ebből általában nagyon kevés kerül ki a polcokra sokkal inkább jellemző a magánpékségek 8-9 dináros ára. És hogy mire elég ez Szerbiába, azt igazán csak az életművész átlagnyugdíjasok tudnák elmondani, akiknek körülbelül 900 dinár folyósít az állam. Persze a 40-50 napos késéssel érkező nyugdíjig is ki kell húzni valahogy.

Mindez Szerbia a bombázások után egy évvel. A kisembernek idén sem lett jobb a helyzete. És csak abban reménykedik, hogy a jövő nem lesz rosszabb.  • Tippek
  • Lakáshitel