Árpád
-2 °C
3 °C

Alvilág, politika, Szerbia

2000.05.07. 16:37
Ebben az évben sem kezdődött jól a május Szerbiában. Az együttműködésre képtelen ellenzék sorra tartja a kisebb-nagyobb tüntetéseit és fenyegeti, persze csak szavakban, Szlobodan Milosevicset Európa utolsó mohikánját. Az alvilág összefonódása a szerb politikával már nem csak a szerbeknek szúr szemet: az USA belügyminisztériuma pénteken elítélte annak a három aktivistának a letartóztatását, akik még kedden este kerültek összetűzésbe Marko Milosevicel, a jugoszláv elnök fiával Pozarevacban. Banja Lukában pedig felrobbantották a nemrég meggyilkolt Arkan feltételezett merénylője védőügyvédének Porschéját. Mindemelett a szerbiai földtulajdonosokat a szerb földművelési minisztérium új mezőgazdasági földek felhasználásáról szóló törvénye teheti teljesen tönkre.
Nemrég egy montenegrói újság teljes terjedelemben közölte az 1991-es dubrovniki szerb offenzíva titkos dokumentumait, amely alapján Bulatovicsot is a Nemzetközi Bíróság elé állíthatják Hágában. De ez csak az elmúlt hónap politikai ,,botrányának kezdete" volt..

A boszniai Szerb Köztársaság fővárosában, Banja Lukában nemrég felrobbantottak egy belgrádi rendszámú Porschét. A tulajdonos fia "véletlenül" a híres Zeljko Raznatovic Arkan (ex háborús bűnös és maffiavezér) feltételezett merénylőjének védőügyvéde. A nemzetközi rendfenntartó erők szerint a városban több tucat olyan zsoldos tartózkodik, akik a "Tigrisek" néven elhíresült szabadcsapat tagjai voltak. Arkan kapitány leghűségesebb emberei sajátos módon így akarták figyelmeztetni a feltételezett vádlott ügyvédét.

Az alvilág összefonódása a szerb politikával már nem csak a szerbeknek szúr szemet. Az Egyesült Államok belügyminisztériuma pénteken elítélte annak a három aktivistának a letartóztatását, akik még kedden este kerültek összetűzésbe Marko Milosevicel, a jugoszláv elnök fiával Pozarevacban. A közleményben az elnök fiát az egyik legerősebb és leggazdagabb szerb maffiózónak nevezi, továbbá a szövegben kitérnek a Milosevic rezsim és a szerb alvilág összefonódására.

Független szerb hírforrások szerint az Ellenállás mozgalom tagjait az elnök fiának szórakozóhely előtt inzultálták fegyverrel a klub kidobói, akik mellesleg a Szerb Szocialista Párt tagjai. A városban, amely Milosevic szülővárosa, már többször voltak összetűzések a szocialisták és az Ellenállás tagjai között.

A városi kapitányság állítása szerint a három fiatalt jól ismerték deviáns viselkedésük miatt, ezért eljárást kezdeményeznek. A kormánypárt propagandagépezete pedig megpróbálja elhitetni a hűséges olvasóival, hogy a három fiatalt azzal bízták meg, hogy kivégezzék a szocialisták két aktivistáját, akik éppen az elnök gyermekének az alkalmazottai. A terrorista csoportnak és pszichopata bűnözőknek titulált mozgalom pedig az ország ellenségei irányítják.

Piszkos játszma a megmaradt értékek elkobzására?

A tavalyi évben a NATO csapások miatt az üzemanyaghiány okozott gondokat a mezőgazdaságban, most a már említett földművelésügyi rendelet. Az új utasítás szerint ugyanis a termelőszövetkezetek és a magángazdák minden megműveletlen hektár után 50.000-100.000 dinárig terjedő büntetést fizetnek majd az állami kasszába. A kisebb gyümölcs ültetvények és szőlőtőkék után a maximálisan kiszabható bírság 50 ezer dinár. Azokon a földeken, amelyeknek a besorolása értékesebb, a büntetés elérheti a 100 ezer dinárt is.

Jovan Babovic jugoszláv mezőgazdasági miniszter szerint erre a lépésre azért volt szükség, mert 250.000 hektár korábban megművelt földterület fekszik megműveletlenül. Ezt a luxust nem engedheti meg az ország, a földet ki kell használni, hogy nőjön a mezőgazdaság termelése. Azok, akik nem fizetnek, tíz évre föld nélkül maradhatnak, mivel a Földművelési Minisztérium tíz évre bérbe adja a renitens földjét.

Az ellenzék már most tiltakozik, és a kormányt hibáztatja a rossz agrárium helyzetéért. A termeléshez szükséges eszközök hiánya nem teszi lehetővé a földek teljes megművelését - mondják. Mások úgy vélik, hogy ez csak egy újabb piszkos játszma a megmaradt értékek elkobzására. A sok elszegényedett termelő eladja majd a földjét, ez az árak csökkenéshez vezet, amit a szűk körű elit fog kiaknázni.

A pékségek között is dúl a háború. Természetesen nem csak ezen a területen vannak égető gondok. A pékségek között is dúl a háború. Az állami kenyérgyártók a központi tartalékokból jutnak alapanyaghoz, míg a magáncégek kénytelenek drágábban megvásárolni a búzát, az olajat és a cukrot. Emiatt jelentős az árkülönbség, de az állandó keresletet nem tudják kielégíteni az olcsó állami pékségek.

A standart 600 grammos kenyerek ára az állami boltokban 3 dinár. De ebből általában nagyon kevés kerül ki a polcokra sokkal inkább jellemző a magánpékségek 8-9 dináros ára. És hogy mire elég ez Szerbiába, azt igazán csak az életművész átlagnyugdíjasok tudnák elmondani, akiknek körülbelül 900 dinár folyósít az állam. Persze a 40-50 napos késéssel érkező nyugdíjig is ki kell húzni valahogy.

Mindez Szerbia a bombázások után egy évvel. A kisembernek idén sem lett jobb a helyzete. És csak abban reménykedik, hogy a jövő nem lesz rosszabb.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?