Ágnes
-13 °C
0 °C

Deszant északon, erősítés délen

2003.03.27. 04:25
Harmincezres erősítést indított útnak a Perzsa-öböl térségébe a Pentagon. Az eredetileg az északi frontra szánt 4. gyalogsági hadosztály feladata a jövőben Dél-Irak "pacifikálása" és az utánpótlási útvonalak biztosítása lesz. Ennek ellenére mégis megnyílhat az északi front, a kurd ellenőrzésű területeken ezer amerikai ejtőernyős landolt.
Harmincezer fősnél is nagyobb erősítést indított útnak a Perzsa-öböl térségébe az Egyesült Államok hadserege szerdán - jelentette a Times című londoni napilap. Az amerikaiak mintegy ezer ejtőernyős katona bevetésével Észak-Irak kurd ellenőrzésű területein feltehetően megnyitották a régóta tervezett északi frontot is.

Megnyilhat az északi front

A hírtelevíziók jelentéseiből csütörtök hajnalban csak annyi derült ki, hogy a 173. légiszállítású dandár katonái elkezdték egy meg nem nevezett észak-iraki repülőtér felkészítését a nehézfegyverzetet - tankokat, páncélozott szállító járműveket - szállító C-17-es szállítógépek fogadására.

Tanktámadás Bászránál

Az erősítéseket az irakiak a vártnál keményebb ellenállása is indokolhatja. Bár Bászrában egyes jelentések szerint Huszein-ellenes lázadás tört ki, a dél-iraki városban állomásozó iraki csapatok 120 tankja az este folyamán kitörést kísérelt meg a brit tengerészgyalogos ellenőrzése alatt álló Faó-félsziget irányába. A tankoszlopot amerikai harcigépek támadták, a CNN jelentése szerint nagyrészt meg is semmisítették.

Mégsem látták az ezer tankot

A Bagdadtól délre, a fővárostól mintegy száz kilométeres távolságban lévő amerikai páncélosok több helyütt is kemény ellenállásba ütköztek, utánpótlási útvonalaikon folyamatosak az iraki rajtaütések. Bár az ezer járműből álló iraki konvojról szóló hírek a Pentagon szerint "téves felderítési adatokon" alapultak, az utánpótlás akadozása még komoly problémákat okozhat az ostromra Tommy Franks főparancsnok utasítása szerint három napot rápihenő alakulatoknak.

Pacifikálni a hátországot

A Times információi szerint az utánpótlást hivatott biztosítani az eredetileg az északi frontért felelős, Törökország ellenállása miatt végül mégis Kuvaitba irányított 4. gyalogsági hadosztály. A 16 ezer fős hadosztály, a londoni lap szerint az Egyesült Államok haderejének legjobban felszerelt alakulata más hadosztályok 14 ezer katonájával kiegészítve hamarosan megindulhat a "hátország", az Eufrátesz mentén fekvő Násziríja, Nadzsaf és Karbala "pacifikálására".

Az iraki ellenállás, valamint a felszabadítókat ünneplő lakosság elmaradása tehát megváltoztatta az amerikaiak villámháborús taktikáját, és egyre nagyobb méretű haderőt köt le az ország déli részében.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Újévi szállás ajánlatok

Kezdje az évet kikapcsolódással, a wellnessből sosem elég.