Por és 95 százalékos készültség a Szigeten

2007.08.06. 18:24
A Sziget szervezői bejárást tartottak a sajtó képviselőinek a nulladik nap előtt. Egy forró rózsaszín partibuszon száguldottunk végig a Szigeten, és elmondhatjuk, nem sok különbség lesz a tavalyihoz képest.

„Nehéz olyan dologról szólni, ami önmagárt beszél” – kezdi Hiller István a programfüzet beköszönőjében. Uj Péter még 15 év nosztalgiázást ígér. Újabb pofon az Óbudai Hajógyári Sziget természetvilágának: kedden nulladik nappal indul a Sziget, azaz megint egy nappal hosszabb lesz. A hétfői bejáráson 95 százalékos készültség fogadott, keddre 100 százaléknak kell lennie.

Gerendai Károlyt, a Sziget ügyvezetőjét már reggel hétkor hallottam az Inforádióban monoton hangon nyomni az információkat az össznépi ünnepségről, és valószínűleg még mindig azt teszi valahol. Beszél, mintha benyomtak volna rajta egy gombot, arról, hogy idén először nincs állami támogatás, és hogy az csak városi legenda, hogy egyesek piát meg drogot ásnak el a sziget földjében, hogy ne kelljen becsempészni, és a többiről. Az elkövetkező napokban sem igen lesz más dolga, de a hétfői bejáráson legalább annyi öröm megadatott neki eközben, hogy röhögjön egy jót a barbibuszba zsúfolt újságírók, fotósok és politikusok látványán. Olyan volt, mint egy szafari, kivéve, hogy mindenki hangosan kiröhögött minket, amerre csak jártunk. Mintha csupa nevetőhiéna közt szafariztunk volna. „Ez itt a Cöxpon ambient helyszín” – mondta Gerendai.

Horror Barbi

A barbijáraton helyet foglalt a III. kerület fideszes polgármestere, Bús Balázs és az alpolgármester, Szepesi Tamás. Nekik is tetszett a busz, Bús elmondta, hogy az idén a szervezők sokat tettek a fesztivál utáni rehabilitáció és a zajcsökkentés ügyében, ezért az önkormányzat és a Sziget közt idén nincsen különösebb súrlódás. A fesztivál megítélése ennek köszönhetően egyre jobb a kerületben. A Duna túloldalán tavaly óta elkészült egy lakópark, emiatt extra hangvédelemről is kellett gondoskodni. Gerendai szerint emiatt nem lesznek halkabbak a koncertek, mert úgy oldották meg. Na azt majd meglátjuk.

A szigeten is szárazság volt, fű nem nagyon maradt, emiatt más most akkora a por, mint máskor a Sziget végén. Most még azért elviselhető a porhelyzet, mert egyelőre nem szállítja fülgyulladással járó szigetbetegséget.

Elhaladtunk amellett a földterület mellett, amin pár napja még a Sziget szemétdombja volt látható, de szerencsére mára mind a tízezer köbméter szemetet sikerült elszállítaniuk. A partisátor egyébként a legnagyobb sátor, akkora, hogy akár a buszunkkal is bemehettünk volna körözgetni.

Mikor a 80 tonnás Nagyszínpadhoz értünk a barbibusszal, mit ad isten, pont a legendás LGT hangolt. A Szigeten idén ismét lesz nulladik nap, a kedd, és ekkor egy LGT-koncerttel indít az "Eurowoodstock". A nulladik napra külön lehet jegyet váltani, de az ottalvós jegyekkel ingyen meg lehet nézni az LGT-t. A Híradó munkatársai olyan szerencsések voltak, hogy nekik már hétfő délelőtt sikerült „lekapniunk" Presser Piciéket a Sziget Nagyszínpadán.

Komoly

A nulladik nappal a szervezők bebiztosították, hogy a tavalyi látogatócsúcsot (385 000 fő) is meg tudják dönteni, 400 000 körüli látogatót várnak. A Nagyszínpadot idén is elforgatták, most csak 7 százalékkal, de azért látszik a különbség a tavalyihoz képest.

Újdonság volt számomra a sok jól ismert helyszíneken kívül az Iwiw-terasz, furcsa dizájnú, az ismerőskereső szájt piros logójára hasonlító képződménnyel. Előre látom, ahogy boldogan versengenek, hogy ki hány ismerőst tud gyűjteni a Macskafogó Tejbár és a Túró Rudi kalandpark közt. Ott jártunkkor már elkészült az Iwiw bár kiszolgálóegysége, és ha jól láttuk, a Túró Rudi kalandpark még jobb lesz, mint eddig.

Egy érdekességet is mutatott az úton túravezetőnk, Gerendai Károly, egy ingyenhirdetőt. Jobbra tőlünk az egyik jelentős volt támogatójuk, a Djuice vert sátrat, aki az idén ugyan kiszállt a Sziget legális támogatásából, ám mégis jelen lesz. A furfangos Pannon ugyanis kibérelte magának az Óbudai Hajógyári Sziget egyetlen magánkézben lévő ingatlanját, egy félig kész házat, ahova eddig üríteni jártak be az emberek, és ott nyitja meg reklámstandját. A szervezők ezt barátságtalan lépésnek tartják, és válaszcsapást is terveznek, de hogy mit, csak szerdán fog kiderülni.

Hiába akarnának már ott aludni, az ottalvós (sátrazós) jegyek elfogytak, ezeknek darabja 30-37 000 forint volt a hétre. A hazamenős hetijegyek még kaphatóak. Hétfő délelőtt már sokan be is cuccoltak, de a legnagyobb forgalmat egyelőre a Toi-toi-szállítók okozták.

Nézzük az idei Szigetet számokban

Tavaly először deklarálták a most 2,5 milliárd összköltségvetésű rendezvényt nyereségesnek gazdái: a szokásos nullszaldó helyett 50 milliós nyereséggel zártak akkor. Az idén futhat be a négymilliomodik látogató a Szigetre, az In-Kal 1500 fős sereggel áll hadba, 56 országból kb 250 fellépő jön, és 76 hektáron folyik majd a buli. Összesen 1429 vécéülőke fog a fesztivállátogatók rendelkezésére állni.

A leglényegesebb információ idén is: 1 deci szénsavas üdítő 60 forint, rostos 90, egy deci folyóbor 90, és öt deci sör 320 forintba kerül majd.

A zseniális Hiller István zárószavaival búcsúzom addig is: „Érezzék jól magukat, akár az LGT-t választják, akár a Faithlesst, Pinket vagy egy világzenei csemegét.”