Elhunyt a Hegedűs a háztetőn zeneszerzője

2010.11.04. 11:17
Nyolcvanegy éves korában elhunyt a Broadway történelmének meghatározó alakja, Jerry Bock, a Hegedűs a háztetőn című musical zeneszerzője.
beicc121406-016

Jerry Bock november 23-án töltötte volna be 82. születésnapját. A zeneszerző halálát szívelégtelenség okozta, egy New York-i kórházban halt meg szerda reggel - közölte a család.

Bock leghíresebb darabját, a Hegedűs a háztetőn 1964. szeptember 22-én mutatták be elsöprő sikerrel a New York-i Broadwayn, az Imperial Theater színpadán. A Sólem Aléchem regényéből adaptált, Joseph Stein által színpadra írt musical lett az amerikai zenei színházak egyik legsikeresebb darabja. A musical nyolc éven át volt folyamatosan műsoron. Bockot és a darab szövegíróját, Sheldon Hernicket 1965-ben a Broadway világának legrangosabb elismerésével, a Tony-díjjal jutalmazták.

Bock és Harnick első sikerét 1960-ban a Fiorello! című musical jelentette. Az egykori New York-i polgármesterről, Fiorello La Guardiáról szóló darab a Tony-díj mellett a legjobb dráma kategóriában Pulitzer-díjat is kapott.