no

Eperjes megsértődött, mert fideszesek is leszavazták a pályázatát

2011.05.21. 10:50
Eperjes Károly vitatja a győri közgyűlés kulturális bizottságának szerdai szavazását, amellyel a testület 7:1 arányban vetélytársa, Forgács Péter győri színházigazgatóvá választását támogatta. Szerinte a valódi arány 6:3 volt, és pályázatában nincsenek formai hibák.

"A hírekben megjelentekkel ellentétben a pályázatom elbírálásának igazi aránya nem 7:1. Tudomásomra jutott, hogy a Győri Nemzeti Színház szakszervezetének és a közalkalmazotti tanácsa küldötteinek szavazatát megkaptuk, és Béres Attila, a Fővárosi Operett Színház főrendezője is ránk voksolt" - írja Eperjes Károly a sajtóhoz pénteken eljuttatott közleményében.

Eperjes: Szikora nem szavazhatott volna

A színész szerint a szerdai győri szavazás valódi aránya 6:3 volt, mivel Szikora János rendező nem is szavazhatott volna, hiszen a színművész munkahelyén, az Új Színházban ő a művészeti vezető. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a Fidesz-KDNP által vezetett Győr városának két küldötte szavazatát nem az ő pályázatukra adta. "Vajon Szőcs Géza államtitkár küldötte akkor kire, vagy hogy szavazott?" - tette fel a kérdést Eperjes Károly, aki kisalföldi Don Quijoteként írta alá közleményét.

inx 04

Mint ismert, a győri közgyűlés kulturális bizottsága szerdán 7:1 arányban Forgács Pétert javasolta a Győri Nemzeti Színház igazgatói posztjára, miután kedden egy-egy órában hallgatta meg a két pályázót. A bizottság zárt ülésen tárgyalta meg a pályázatokat, és döntött úgy, hogy a kiírásnak Forgács Péter pályázata felelt meg jobban. Ezzel kapcsolatban Eperjes a Magyar Hírlapnak úgy nyilatkozott, hogy szakmai pályázata lényegében megegyezett azzal, amelyet Bujtor Istvánnal Veszprémben adtak be.

"Formailag hibátlan"

"Annak az lett a következménye, hogy egy év alatt mínusz hetvenmillió forintból hatvankétmillió pluszt hoztunk ki a színház költségvetésében, úgy, hogy ezt a közönség is élvezte. Ezt igazolja, hogy a nézőszám három év alatt csaknem megduplázódott.” Mint mondta, az utolsó évi mérleg plusz százhuszonhatmillió forintot mutatott, és kétszer is megnyerték a vidéki színházak találkozóját, mégpedig mindkétszer magyar darabbal. „Nos, ehhez hasonló minőséget szerettünk volna Győrött is megcélozni, kiegészítve az opera és a többi zenés műfaj monstre fejlesztésével, szorosan együttműködve a méltán híres balett-társulattal” – nyilatkozta a lapnak Eperjes Károly.

A színész kifogásolja továbbá, hogy a kulturális bizottság formai hiba miatt kizárná a pályázatát, mivel a színész nem jelölte meg, mekkora fizetést szeretne színházigazgatóként. Mint közleményében írja, formailag hibátlan, jogi szakértővel átvizsgált és jóváhagyott pályázatot adott be.

A győri közgyűlés jövő pénteken dönt Eperjes pályázatának kizárásáról és arról, hogy támogatják-e a kulturális bizottság javaslatát Forgács Péter kinevezését a Győri Nemzeti Színház élére.

Forgács másodszor megbízott igazgató

Forgács Péter színész, rendező már másodszor pályázott a tisztségre, miután a megbízott igazgatói pozíciót is másodszor vállalta el a győri színházban. Forgácsot először 2007 februárjában kérték fel, akkor Korcsmáros Györgyöt váltotta. Az akkor kiírt pályázaton azonban nem ő, hanem Nagy Viktor nyert.

Nagy Viktor igazgatói megbízatását idén február 28-i hatállyal vonta vissza a közgyűlés, mivel a városvezetés és az igazgató nem tudott konszenzusra jutni műsorpolitikai kérdésekben. Azóta Forgács Péter vezeti megbízottként a teátrumot.