Tarlósék teljes jogkörrel bízták meg Koltayt

2011.06.10. 12:42 Módosítva: 2011.06.10. 17:25
Csomós Miklós főpolgármester-helyettes teljes igazgatói és döntési jogkörről biztosította Koltay Gábort a József Attila Színház társulata előtt, derül ki egy hanganyagból. Ezek után június 8-án kirúgta Koltay Gábort, aki meglepődve értesült erről, mert saját bevallása szerint Tarlósék intenciói szerint járt el. A főpolgármester és helyettese közben arról beszél, hogy a megbízott igazgató velük nem egyeztetve 23 szerződést kötött, és ezt nem lett volna szabad neki.

Március 16-án Csomós Miklós főpolgármester-helyettes a József Attila Színház társulatának a sajtó képviselői előtt bemutatta Koltay Gábor megbízott ügyvezető igazgatót, akit aztán azonnali hatállyal, váratlanul június 8-án kirúgtak. Az ülésen kötetlenül tehettek fel kérdéseket a társulat tagjai és újságírók, így például az őket legjobban érintő kérdést is sokat feszegették: hogy Koltay köthet-e szerződést.

Csomós hangsúlyozta, hogy Koltayt ugyan megbízott ügyvezetőnek hívják, valójában minden jogköre és felhatalmazása megvan ahhoz, hogy valódi igazgatóként járjon el. A hangfelvételből is az derül ki, hogy a megbízott igazgató bátran szerződtethetett. Koltay erre a beszélgetésre is utalva kirúgása utáni sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy ő a főpolgármester intenciói szerint járt el.

Csomós Miklós és Tarlós István azonban azzal indokolta Koltay június 8-i váratlan felmentését, hogy 23 szerződést kötött engedély nélkül.

A korábbi igazgatónak, Méhes Lászlónak szintén azért kellett mennie, mert szerződtetni akart, de nem lehetett.

A hanganyag:

A hangfelvétel elején Fehér Anna színésznő kérdezi, hogy mikor lesz döntés a jövőben a szerződésekről, illetve a kifizetésekről, mivel a színházi szezonban most kötik a szerződéseket, az évad kiírása is ebben az időszakban történik, ahogy a bérletek eladása is.

"Nagyon rövid időn belül, mert a megbízott ügyvezető igazgató csak a nevében megbízott, ügyvezető igazgatóként ugyanúgy funkcionál, mintha pályázaton nyerte volna el ezt a tisztséget. A pályázatot a lehető legrövidebb időn belül lebonyolítja a város vezetése" - mondta erre válaszul Csomós.

"De a Gábor szerződtethet? Mert már nagyon kilógunk a szerződtetési időszakból?" - szól közbe egy kérdező, Bóta Gábor a Népszava újságírója.

"Mivel mondtam, hogy a megbízottként, csak jelző a neve előtt, de teljes jogkörrel működik, mint ügyvezető" - válaszolta Csomós.

"Tehát szerződtethet?" Itt Csomós válaszát nem hallani jól, de bólintott, mert  az újságíró Koltayhoz fordult, hogy ezzel a társulattal szeretne-e dolgozni igazgatóként, aki válaszában megerősítette, hogy igen, ezzel a társulattal pályázna. Szeretné megnyugtatni a kedélyeket, rendbe tenni a dolgokat és továbblépni.

"Egyetértek" - mondta az elhangzottakra Csomós, aki a 272 millió forintos tartozást is szóba hozta, sőt a város és saját mulasztásáról is beszélt, mert nem tudtak mindent megtenni a főváros átvételekor.

Koltay azonban a kirúgása után tartott sajtótájékoztatón már azt sejttette, hogy nem akar a város állandó társulatot a József Attilában, hanem az épületet akarják megfelelően kihasználni.

Péntek délutáni közleményben a Főpolgármesteri Hivatal azt írta, hogy Koltay kizárólag a társulat korábbi tizennyolc tagjával és öt új taggal kötött szerződést, de leszerződtette a színház teljes személyzetét is. A közlemény szerint Koltay Gábor összesen hetvenkilenc július 1-jével hatályba lépő szerződést kötött. A színház éves támogatása 132 millió forint, amelyhez képest az újonnan megkötött szerződések további 204 millió forint terhet jelentenek. "Fedezet hiányában ezt a főváros csak más fontos feladatok rovására tudja biztosítani, adott esetben más színházak művészi munkájának terhére" - írta a Főpolgármesteri Hivatal.

A közlemény kitért arra is, hogy a volt megbízott igazgató a kontraktusokat a tulajdonostól kapott többszöri, határozott szóbeli utasítás ellenére kötötte meg a pályázati kiírás megjelenését követően. "Az ügyvezető szerződéskötési jogosultsága egy lehetőség, amely nem jelent szerződéskötési kényszert, különösen akkor, ha az általa ismert rendelkezésre álló pénzügyi keret ezt nem teszi lehetővé" - fogalmazott a hivatal Kommunikációs Igazgatósága.