Lerajzolta a világ legszebb kislányát

2011.07.30. 18:39

Lakatos Istvánt, a díjhalmozó író-meseillusztrátor-képregényrajzolót előszeretettel emlegeti "magyar Tim Burton"-ként a hazai média, pedig az évek óta építgetett, saját dark fantasy mesebirodalmának éppúgy része a 80-as évek moncsicsis, vhs-kazettás, pedálos moszkvicsos tárgykultúrája, Sajdik Ferenc és Szecskó Tamás képi világa és a Kaland-Játék-Kockázat könyvek hangulata.

Lakatosnál vígan megfér egymás mellett Bud Spencer, Cthulhu és Edgar Allan Poe. Összetéveszthetetlen stílusú képein a világ legtermészetesebb dolga, hogy a gonosznak kikiáltott varázsló együtt teázik Batmannel, Lencsilánnyal és egy kihalásra ítélt dinoszauruszkölyökkel egy düledező kunyhóban, vagy egy másik, torz fákkal, pókháló-függönyökkel és egyéb horrorkellékekkel telezsúfolt helyszínen.

Míg Laktos fő ihletője, Tim Burton szinte mindig hóeséssel és happy enddel zárja a meséit az Ollókezű Edwardtól kezdve a Batman visszatérig, István az agyonkoptatott "És boldogan éltek, amíg meg nem haltak." befejezésből sokszor a halált is megmutatja. Első igazi képregénye, a 2006-os Steven Seagal megmenti a világot óta illusztrált már Ulickaja-kötetet, gyártott felkérésre reklámízű comic stripeket, modernizálta a Mátyás király-meséket és francia művészeket megszégyenítő albumba rendezte a kellemesen horrorisztikus Lencsilány-történeteit. Jelenleg gőzerővel írja a korábban Litera-különdíjjal is kitüntetett Dobozváros című ifjúsági regényét, és tőkeerős kiadót keres egy Volkswagen furgonnal döngető, zombigyilkos musicalnyúl kalandjaihoz.

Lakatos István díjnyertes történetei:

Vasárnap (2010): Alfabéta-díj kép-novella és év rajzolója kategóriában
Miserere Homine (2009): Alfabéta-díj kép-novella kategóriában
Dobozváros meseregény, 1-3. fejezet (2009) Litera különdíj
Mátyás király és a csecs vizéz (2008) Mátyás-pályázat 3. hely
Steven Segal megmenti a világot (2006): Art Comix-pályázat 3. hely

Még több zseniális Lakatos-képregény a neten:

A bádogember meséje
A szörnyűséges lánctalpas bogár
A kis gyufaárus lány
A fekete csönd
Cím nélküli szörnyes képregény
Lencsilány