Gáspár: Dörner egy báb

2011.10.20. 10:31 Módosítva: 2011.10.20. 11:26
Eperjes Károly felelőssége, hogy most magukról kell kaparni a szart, mondta az Új Színház vezető színésze, Gáspár Sándor, aki szerint Dörner adja vissza kinevezését és kérjen bocsánatot Tarlós Istvántól, mert megvezette.

Eperjes Károly szervezte meg az egészet, a teljesen felkészületlen Dörner csak kapóra jött neki, mondta Gáspár Sándor a Színház.hu interjújában. Gáspár Sándor egyik nagy sikerében, a Stílusgyakorlatokban Dörner Györggyel játszott, Eperjes Károllyal meg a legtöbbet játszotta saját bevallása szerint. Előbbinek le kell mondania, és bocsánatot kell kérnie Tarlós István főpolgármestertől, mert megvezette, utóbbinak megbocsáthatatlan a tette.

"Azzal, ahogyan az utóbbi időben Eperjes Károly megnyilatkozik, nem tudok azonosulni. Dörner György még nagyobb csalódás, őt csupán bábként használják. Nem tudom, nevezhetem-e még barátomnak. Politikai nézeteivel soha nem értettem egyet" - nyilatkozta elég határozottan a Magyar Nemzetnek Gáspár.

Kövér László és Eperjes Károly
Kövér László és Eperjes Károly
Fotó: Huszti István

"Az, hogy az Új Színházra beadott pályázatot Dörner György, csak úgy történhetett meg, hogy előtte Eperjes Károllyal egyeztetett. Nem kell különösebb IQ ahhoz, hogy ezt az ember átlássa. Fájdalom, hogy Eperjes Károly, aki győri levitézlését nem tudta elviselni, úgy érezte, hogy kapóra jöhet egy ilyen pályázati helyzet és Dörner György igazgatói ambícióit újra táplálva revansot vehet" - mondta Gáspár a Színház.hu-nak, aki ezzel megerősítette azt az információt, hogy Eperjes szervezte meg Dörner kinevezését, mert nem tudta elfogadni, hogy Szikora János, az Új Színház művészeti vezetője ellene szavazott a Győri Nemzeti Színház igazgató posztjáért kiírt pályázaton.

Gáspár szerződése június 30-cal lejár, nem akar Dörner színházában játszani, mert gyengének és komolytalannak tartja, miközben az évek során nagyon mást kezdtek gondolni a színházról, mert "őt magát taszítja a rendezői olvasat". Gáspár az egyik legfoglalkoztatottabb filmszínész is, aki nélkül az Üvegtigris például elképzelhetetlen lenne. Legfontosabb filmjei talán a Csapd le csacsi és a Kicsi, de nagyon erős. Sok-sok magyar vígjáték (Csocsó, Magyar vándor, Világszám!, Egy bolond százat csinál) főszereplője.

Dörner és Gáspár a Stílusgyakorlatokban
Dörner és Gáspár a Stílusgyakorlatokban
Fotó: Nándorfi Máté

Dörner ideológiai és politikai nézőpontjáról nem kívánt Gáspár beszélni, mert "gagyinak" tartja, "szakmailag teljesen hiteltelennek", amiből nyilvánvaló Dörner felkészületlensége.Dörner Csurka Istvánt viszi magával intendánsnak.

Gáspár szerint "az, hogy mégis pályázott csak annak tudható be, hogy politikai támogatást szerzett számára Eperjes, a szándékok pedig idővel önmagukat kezdték el gerjeszteni. Ami elkeserítő számomra az az, hogy Eperjes Károly a saját fészkébe pottyantott egy hatalmasat és most pucolhatjuk magunkról a fekáliát. Ezért felelősséget kell vállalnia."

Szintén eljön a színháztól a váltás után a Beugró népszerű színésznője, Pokorny Lia, mert riasztónak tartja, ami következik. A Színház.hu-nak adott interjújában elutasította a szélsőséges Dörner-pályázatot, mert " szélsőségek mentén nem lehet előre haladni, hiszen megfojtják a kreativitást. A színházban szabad szellemre van szükség, és ez nem egyenlő a szabadossággal. Én az ideológiamentes, egyéni felelősségben hiszek. Különböző módon látjuk, értelmezzük ugyanazt a dolgot, tehát a tudásunk az igazságnak csak egy része."

Pokorny Lia
Pokorny Lia
Fotó: Szécsi István

Pokorny Lia az interjúban megjegyzi, hogy ez nemcsak művészeti, hanem egzisztenciális kérdés is, ezért sokaknak nagyon nehéz a döntés. Vass György a vele készült interjúban pont erről beszél: "Az egyértelmű számomra, hogy van, akit jobban szeretek a színháznál, a kisfiamat. Neki meg kell venni az orvosságot, ha ne adj isten beteg lesz. Az is egyértelmű, hogy színházban szeretnék dolgozni".