A Trafó Galéria vezetői is tiltakoznak Bozsik ellen

2012.01.24. 16:06
A Trafó Galéria négy eddig vezetője szerint a Trafó új vezetője, Bozsik Yvette nem foglalkozik egyáltalán a képzőművészettel, a pályázatában csak két oldalt írt a témáról, és csak a pályakezdők bemutatására koncentrál.

A Trafó új vezetésének képzőművészeti programját is kritizálják a Trafó Galéria korábbi vezetői. Véleményük szerint az intézmény vezetését elnyerő Bozsik Yvette pályázatában alig van szó a képzőművészetről, és az ezt tartalmazó mindössze két oldalas felsorolás is legfeljebb közhelyeket tartalmaz, pedig a Trafó kortárs képzőművészeti programja eddig hiánypótló volt Budapesten.

"A pályázatot olvasva a képzőművészeti vonatkozású elképzelések legalábbis tanácstalanságról árulkodnak, ami egy elismert táncos-koreográfus részéről akár érthető is lehet, egy komplex szakmai stábbal dolgozni kívánó (és optimális esetben azzal pályázó) intézményvezető esetében azonban sajnálatos. Az együttműködő partnerek listája nem csak a konkrétumokat, de még az irányvonalakat vagy preferenciákat is nélkülözi, a szakértőként megnevezettek pedig nem jelentenek szakmai garanciát az évek során kivívott presztízs megőrzésére" -írta közös közleményében az 1998 óta működő intézmény eddig négy képzőművészeti vezetője, Eike Berg, Bencsik Barnabás, Somogyi Hajnalka és Erőss Nikolett.

"A bemutatni kívánt alkotók és társulatok között képzőművész nem szerepel, a témához szorosabban kapcsolódó két oldalon pedig mindössze a képzőművészethez kapcsolható oktatási intézményekkel való együttműködés vágya jelenik meg. Ez utóbbi eddig is jelen volt a Trafóban elsősorban az oktatási programok révén, de a speciális kiállításokon keresztül is. Azonban a pályakezdő alkotók nagyarányú bemutatása, azt gondoljuk, kevéssé szolgálja a magyar képzőművészet ügyét, tekintettel a Galéria nemzetközi irányultságának hiánypótló jellegére, és arra, hogy a budapesti szcénában szinte egyedüli nonprofit vállalkozásként képes a magyar művészek számára a szárnypróbálgatás és a nagy intézmények közötti léptékváltást kiegyensúlyozni" - teszik hozzá.