Saját örökös tagját tiltotta ki az Operaház

2012.07.26. 12:20
Újabb kanyart vett a Tokody vs. Ókovács párbaj. Az Operaház élére kinevezett kormánymegbízott nem járult hozzá ahhoz, hogy a köztévé stábja a Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas operaénekessel készített interjúját az intézmény falai között vegye fel, írta a Blikk. A rövid beszélgetésre végül egy cukrászdában került sor.

Az ügy pikantériáját növeli, hogy az interjút az MTVA finanszírozta, és egy másik állami intézmény, a Műcsarnok megbízásából készült, sőt, Tokody Ilona beszélgetőtársa az egykori fideszes kultuszminiszter, Rockenbauer Zoltán volt.

A művésznő az év sokadik magyarságértelmező eseménye, a Mi a magyar? Most! Elnevezést viselő rendezvényének keretében készülő filmecskében szól majd hozzá a magyar örökség soha nem látott időszerűséggel bíró kérdéseihez. Tokody is pont azt sérelmezte leginkább, hogy nem beszélhetett az intézmény falai között „a magyarságról, a hűségről és a hazaszeretetről”, pedig ezek közel állnak a szívéhez.

Az Operaház sajtóirodája a döntés okaként azt hozta fel, hogy meg kell védeniük a Ház érdekét, és Tokody a közelmúltban már többször is szembement az intézmény érdekeivel. Július elején például az Operaénekesek Egyesületének nevében a társulati ülésen élesen kritizálta Ókovács Szilveszter azon döntését, hogy leépíti az állandó társulatot, és inkább vendégművészeket alkalmaz.

A vita személyeskedésig fajult, melynek során a kormánymegbízott a Tokody Ilona felszólalását egy meztelenül rohangáló fociszurkoló figyelemfelkeltő akciójához hasonlította, az operaénekesnő pedig kijelentette, hogy akkor adja fel a harcot, ha levágják a fejét. Az operaénekesnő még márciusban rúgta össze a port a kormánymegbízottal, amikor harminchat évnyi munkaviszony után felbontották a szerződését. Ókovács szerint Tokody nehezen viselte a döntést, pedig a művésznőt az Operaház négy előadásra is szerződtetni akarja, és lekisfiúzta Héja Domonkos megbízott fő-zeneigazgatót. A történet természetesen másként hangzott Tokody előadásában, ott vele bánt lekezelően Héja.