Íme a legkönnyfakasztóbb lagzivideók

2012.09.15. 12:56

Éppen kilenc éve, hogy a bátyám felesége menyasszonyrablás közben lerúgta a fejemet kamerástul. Ekkor elhatároztam, hogy semmi pénzért nem videózok többé esküvőn. Csak a legborzasztóbb rémálmaimban jön elő, hogy egy, a homlokára nyakkendőt kötött vörös fejű vendég rám üvölt: "hé kamerás srác, ezt videózzad!", és lehajtja a fél korsó Jagert, ami utána hamar landol is a leveses tányérban. Tehát épp ideje volt megnézni, hol tart a lagzivideózás 2012-ben.

A videósokból cinematográfusok lettek

A relatív olcsó és jó technikának, valamint az egyre több ügyes szakinak köszönhetően már nem az a lényege a videónak, hogy még évtizedek múlva is fel lehessen idézni azt a bizonyos napot minden kínos momentumával, kellemetlenségével és örömével együtt, hanem épp az ellenkezője. A videó fikciós, megrendezett elemekkel van teli, és egyre inkább romantikus vígjátékra vagy egy videóklipre emlékeztet.

A beküldött filmekből nagyon úgy tűnik, hogy a párokkal sokszor már napokkal az esküvő előtt elkezdenek forgatni. Elviszik őket meglepő helyszínekre: elhagyott gyár, Orfű fesztivál, repülőtér, és ott beállított jelenetekben ki ügyesebben, felszabadultabban, ki pedig kicsit feszengve próbálja eljátszani a ráosztott szerepet. Végül a leforgatott anyagból instagramra fényelt, ritmusra vágott trailer, három perces highlight, és egy 20-30 perces mozi verzió is készül.

Az előző körben kiválasztottuk a beküldött videókból a legmeglepőbbeket. Íme az igazságos végeredmény:

A közönség szavazatai alapján a harmadik helyezett a Kuncze Gáborral megspékelt cheerboxos fotóanimáció lett. A második helyezést egy Lars von trierien sokkoló performansz szerezte meg. Végül ahogy annak lennie kell,  győzedelmeskedett az igaz szerelem: a rendező fiú, Bor Péter, aki volt olyan merész, hogy az új Batman-film vetítésén kérte meg a csaja kezét. Gratulálunk, emeljük kalapunkat, miközben leborulunk a szerelem és az alkotói kreativitás mindent elsöprő hatalma előtt. ( A szavazást hétfőn lezártuk. Csak az addig beérkezett szavazatokat vettük figyelembe.)


A második körben, ami egyben az utolsó is,  kiválasztottuk azokat a videókat, amik a leginkább beindították a könnycsatornáinkat. Döntsék el önök, hogy a kiválasztott pályaművek közül melyik a leghatásosabb!

 
Ha az egyik szeme sír, a másik meg nevet, akkor nyomjon 5-öst! Ha ön szerint ez üres giccs vagy modoros bohóckodás, akkor nyomjon 1-est!

Tánya és Norbert

Ha már rendezzük az esküvői klipet, akkor azt így kell csinálni. Az Eurowedding Ukrajnában forgatta augusztus 4-én ezt a videót. Bámulatosan felszabadultan és természetesen tátog benne az egész násznép. Nincs szétfényelve az anyag, ami azért is jó, mert látszik, hogy mi történik a képen, és nem kocsizik lágyan, de idegesítően ide-oda a kamera. Harmonikusan összesimulnak a rendezett részek az esküvő valós eseményeivel. Persze kellett hozzá egy ilyen dögös menyasszony is, mint Tanya, aki a fedetlen vállán viszi el a klipet. És igen, van benne homlokra kötött nyakkendő!!!

Nem ők az egyedüliek, akik rockszátokká akartak válni egy feledhetetlen nap erejéig. És erre a koncepcióra dobott még egy lapáttal a rendező, mert Adriennel és Sándorral egy visszafogott, de még így is zavarba ejtő Emmanuelle részt is leforgatott.

Bius és Feri

A következő alkotást látva Szabó Istvánnak és Koltai Sutyinak is leválna a retinája. Egy Napfény íze, csak zsidók nélkül. Mindent felvonultat, amit egy mai pompás esküvői videóban kötelező. Canon fényképezőgép, kameramozgató kütyük, utófényelés, átélezések. De ez itt nem öncélú technikai onanizálás, hanem ízléses történetmesélés. Nyoma sincs instruálásnak, helyette az operatőr (Mihalszky Roland) elbújva mindig jó beállításból leskelődött, és mint egy horgász, kikapta a nem megjátszott, őszinte pillanatokat. A nassoló menyasszony, a vihogó zenészek, az ábrándozó nagymama mind nagyon szépen elkapott képek.

Talán egy dolgot hiányoltunk: ha többször használt volna eredeti hangot a zenén túl, akkor még erősebb lehetett volna a videó.

Dóra és Toru

Dóra és Toru videója nem nagyon tűnik ki a többi beérkezett pályamű közül. Itt is felsorakoznak a szokásos toposzok. Kezdődik az esküvői készülődéssel, fodrásszal, öltözködéssel, kocsizgat a kamera, vannak kedvesen suta, beállított jelenetek, ugráltatják picit a násznépet. Az viszont nagyon bájossá teszi a rövid klipet, hogy a vőlegény japán, a menyasszony pedig magyar. A megjelenő showelemek, díszletek, ruhák és a násznép is vegyesen idézik a két országot. A kultúrák találkozása úgy tűnik, a videóst (Inlove stúdió) is megihlette.


Azért egyszer nagyon megnéznénk egy olyan esküvői videót, ami valamelyik Milos Forman filmből merít, és bevágja a szúrósan gyűlölködő rokoni pillantásokat, az irigységtől sírva kirohanó unokatestvért, a húsleveses mondókába belezavarodó vőfélyt, a pap spontán buzizásba torkolló prédikációját és az önjelölt legjobb barátot, aki átveszi a dj pult felett a hatalmat, majd belerókázik.

Az összes beérkezett videót itt tekintheti meg.