Munka és beszólás az emigráló Gerendásnak

2013.04.03. 14:04
Fekete Péter, a Békéscsabai Jókai Színház igazgatója munkát ajánl a zenésznek, Bolyki György szerint nem sikerült felkészülnie az új korszak új kihívásaira.

Fekete Péter, a Békéscsabai Jókai Színház igazgatója kivándorlás helyett Békéscsabára hívja Gerendás Pétert. Ahogy az Index is beszámolt róla, a Liszt Ferenc-díjas zeneszerző, énekes vasárnap délután a Facebookon jelentette be, hogy elköltözik Magyarországról, bár azt még nem tudja, pontosan hova. Döntésének számos oka van, az egyik a szerinte Magyarországon tapasztalható fasizálódás: „bizonyos zsidó háttéruralomról, zsidó bankárokról szóló hazugságok, összeesküvéselméletek és ezzel egyidejűleg a jól bevált bűnbakképzés általánossá válása, a folyamatos cigányozás, buzizás miatt régóta fontolgattam a távozást”. Emellett a megélhetési gondokat említette az énekes.

Fekete Péter, aki arról is ismert, hogy miniszteri biztosként segíti majd a Nemzeti Színház vezetőváltását, azt írja Gerendásnak, hogy szomorúsággal olvasta levelét és szeretne segíteni. "A Békéscsabai Jókai Színház társulata örömmel vár Téged a teátrumba. Gyere, költözz Békéscsabára, akár családostól is (talán az élet kicsit olcsóbb is itt, mint Budapesten); mi segítünk új otthont találni, ha erre igényed van. Munkát kínálunk Neked: fellépést, zeneszerzést, alkotási lehetőségeket. Anyagi biztonságból pedig annyit, amennyit egy átlagos vidéki színház nyújtani tud. Hívunk, gyere közénk, építsd tovább azt, amihez a legjobban értesz: a zenédet, az előadó-művészetedet! Szeretnénk segíteni Neked, és te is segíts abban, hogy közösen bebizonyíthassuk: ez egy befogadó, szeretettel teli, alkotásra kész és képes ország, ahol, ha valaki bajba kerül, talál segítő kezeket" - írja az igazgató a zenésznek.

Fekete állítása szerint náluk ismeretlen az, amiről Gerendás panaszkodott, a zsidózás, a cigányozás, a buzizás. "Kérlek, ne hallgass azokra, akik szomorú helyzeted kapcsán is azonnal „aktuálpolitizálnak”, és ezzel is megosztani akarnak minket – magyarokat! Békéscsaba vár, még ma hívlak telefonon!" - zárul a levél.

Keresse meg a saját közönségét

Nem ez volt az egyetlen reakció Gerendás bejelentésre. A cink.hu beszámolója szerint a Bolyki Brothers alapítója, Bolyki György is levelet írt a zenésznek. "Ha valamikor, hát az MSZP-SZDSZ kormányok idején volt fasiszta masírozás, cigánygyilkosságok, de volt nekünk izraeli állampolgárként idetelepített Szabó Albert dísz-nácink, és sikerült úgy „lehozni” az MSZP-SZDSZ kormánynak a nyolc évét, hogy Parlamentbe kerülhetett a Jobbik. Ha valamikor, hát ezekben az időkben kellett volna „fasizálódásról” beszélni, nem ma" - írja Bolyki.

Gerendás megélhetési panaszaira többek között a következőket válaszolja: "A CD ipar összeomlott, ezt öt éve mindenki látja, tudja. Ennyi ideje készül az egész zeneipar átállni, megújulni, együtt élni az új kihívásokkal. Péter! Az, hogy a lemezek nem jelentenek megélhetési lehetőséget, nem új dolog, és nem csak téged érint! Legfeljebb annyiban érint téged jobban, hogy nem találtad meg a módját az átállásnak, nem sikerült felkészülnöd az új korszak új kihívásaira".

Bolyki szerint nem Gerendás az egyetlen megélheti gondokkal küzdő zenész. "Van olyan élvonalbeli zenész barátom – ha megmondanám a nevét, nagyon csodálkoznál! – aki 2008-2010 között rendszeresen éhezett! Annyira nem volt fellépési lehetőség, hogy már az evés is probléma volt számára. Szerencsére, azóta kicsit javult a helyzet, de koránt sem olyan biztos megélhetés ma zenésznek lenni, mint amilyen a válság előtt volt. A legtöbben rájöttek, hogy sokkal nagyobb figyelmet kell fordítani a külföldi fellépésekre, hiszen olyan sok tehetséges zenész van hazánkban, hogy lehetetlen a hazai piacról ennyi embernek megélni" - érvel.

Végül ő is azt kéri, hogy a zenész ne menjen el az országból. "Ha azoknak a fele lemezt vett volna tőled, akik most olyan nagyon sajnálnak, az egyik leggazdagabb zenész lennél! Ne engedd, hogy álságos „rajongóid” félrevezessenek! Ők nem a te rajongóid, ők azért rajonganak, mert egy művész beszólt a zorbánnak. Hirdess meg egy Gerendás koncertet még ezen a héten, és nézd meg, hányan veszik meg a jegyet, hányan fognak lemezt venni. Ha tényleg olyan sokan, mint ahányan a sajtóban/interneten melléd állnak, jövő hónapban új házat vehetsz magadnak. Ha kevesen, akkor lépd át a most oly hangos tömeget, távolodj el tőlük, és keresd meg a saját közönségedet!"