Alternatív Táncsics-díjat kapott Szaniszló Ferenc

2013.04.16. 15:42

Április 15-én, egy hónappal a Táncsics-díj átadása és visszavonása után civilek egy csoportja és az Emberiseg.hu "tévénézők és civilek ezreinek nevében" átadta Szaniszló Ferencnek az Alternatív Táncsics-díjat, "amelyet biztosan nem von vissza senki". A rövid bejelentés mellett az emberiség.hu oldalon fotók láthatók arról, ahogy az Echo tévé munkatársa átveszi a díjat.

Szaniszló ferenc az Alternatív Táncsics-díjjal
Szaniszló ferenc az Alternatív Táncsics-díjjal
Fotó: emberiseg.hu

Az Emberiség.hu az Életért, a Földért, az Egészségért Alapítvány oldala, amely többek között ismeretterjesztéssel, hagyományőrzéssel kapcsolatos filmek, műsorok, előadások, rendezvények, események elkészítésével, megszervezésével, és azok széleskörű publikálásával foglalkozik. A honlapjuk szerint "testi-lelki életmóddal, külső és belső harmóniával, önismerettel, valamint a személyiség-fejlesztés különböző módszereivel kapcsolatos ismeretterjesztés" is a portfóliójuk része.

Szaniszló március 14-én kapta meg az újságírók számára adományozható állami kitüntetést, a Táncsics-díjat. A díjátadás után számos újság, többek között az Index is közölt összefoglalót Szaniszló - antiszemita és romaellenes - munkásságából, ami addig nem jutott el a kitüntetést adományozó miniszterhez. Mások azonban jobban ismerték a nemzetközi összeesküvés-elméletekből, fajgyűlöletből összegyúrt nézeteit, így számos jogvédő szervezet és politikai párt tiltakozott a díjazott személye ellen.

Balog még az nap bejelentette: megbánta, hogy az újságírót kitüntette, mert „az újságíró elmúlt időszakban tett, az emberi méltóságot sértő nyilatkozatairól” nem volt tudomása. Balog akkor még úgy vélekedett, hogy a sajnálkozásnál többet azonban nem tehet az ügyben, a díjat ugyanis nem lehet visszakérni.

A folyamatos hazai és nemzetközi tiltakozások miatt azonban ezt a kijelentését is felülbírálta, és március 19-én, kedden nyílt levélben még megkérte Szaniszló Ferencet, adja vissza a Táncsics- díjat: „2013. március 15-e alkalmából Táncsics-díjat adományoztam Önnek a Magyar Újságírók Közössége felterjesztése alapján. Döntésemmel elsősorban azt a munkát szándékoztam elismerni, melyet külpolitikai újságíróként végzett, amikor az egykori szovjet térségből és a balkáni háborúról tudósított. A döntés meghozatalát követően értesültem azokról, az elmúlt években tett kijelentéseiről, melyekkel nem tudok azonosulni, mert szemben állnak az általam és a Kormány által képviselt értékekkel." Balog Zoltán azt írta: „Rossz döntésemet a nyilvánosság előtt is rögtön beláttam. Más eszközöm nem lévén, ezúton kérem arra, szíveskedjen visszaadni az Önnek általam, tévedésből megítélt Táncsics-díjat. Bízom bölcs döntésében." Szaniszló pedig úgy döntött, hogyvisszaadja a díjat. Most kapott helyette másikat.