Mégsem nyúlás az Összetartozás dala

2013.05.25. 12:19

Szó sincs arról, hogy ellopták az Összetartozás dalát, a Barackfát - állítja Bolyki György zenész, producer, a Bolyki Brothers formáció egyik alapítója. Szerinte Bársony Bálinték nem a dalt, hanem egy koncepciót nyúltak le tőlük. "Öt éve dolgozunk azon, hogy éneklést visszavezessük a mindennapi élet tevékenységei közé. Kidolgozunk egy szisztémát, hogy az embereket hogyan lehetne a közös éneklés közösségépítő hatása alá vonni. Egy éve eljutottunk oda, hogy mozgalommá fejlsztjük. Ennek az egésznek csak egy eleme volt egy dal közös éneklése" - mondta Bolyki az Indexnek.

Az Összetartozás Dala

Pár napja jelentették be, hogy az Összetartozás dalára a június 4-ei nemzeti emléknapon közös éneklést szerveznek. A dalt a szerzők Antal Timivel, Baricz Gergővel, Bencsik Tamarával, Csizmadia Annával, Kállay-Saunders Andrással, valamint az MR Énekkarral együtt vették fel. A klipet a nemzeti összetartozás napján sugározzák majd a közszolgálati médiumok csatornái, majd 18 órakor a Parlament kupolacsarnokában a Szentegyházi Gyermekkórus és a művészek, Szabadkán pedig a zuglói Szent István Király Zenekar kórusának előadásában csendül fel.

Ezután jelent meg a hír, hogy a dal plágium, Bolykiéktól vették át. A Barackfa szerzői kijelentették, hogy ez nem igaz. Bolyki szerint sincs szó plágiumról. Hozzátette, hogy a koncepciójukat megosztották Bársony Bálinttal, az Összetartozás dalának egyik szerzőjével, aki Hangold újra! címmel lenyúlta az elképzelést. Emiatt Bolykiban van egy kis neheztelés, de harag nincs, szerinte két év múlva újra egy színpadon fognak állni Bársonnyal.

Ennél sokkal nagyobb bajnak tartja azt, hogy a Baptista Szeretetszolgálat szervezésében másfél hónapja zajlik egy kampány, aminek csúcspontjaként május 30-án a Kossuth Rádió lejátssza az ő szerzeményüket Mi dalunk címmel . A tervek szerint ezt az országban mindenhol kórusok fogják énekelni a "nem kell egy helyen lenni, hogy közösen énekeljünk" koncepció jegyében. Aztán a kórusok felteszik a netre, hogy hogyan énekelték a dalt.

Itt az Összetartozás dalának karaoke-verziója!

Csakhogy most az Összetartozás dala miatt a két esemény Bolyki szerint gyengíteni fogja egymást. Emellett úgy látja, hogy az Összetartozás dala jellegénél fogva alkalmatlan arra, hogy betöltse a minisztérium által neki szánt funkciót.  Írt is róla egy szakmai kritikát, hogy "ne csak fikázás, hanem megalapozott vélemény is legyen a dalról". Szerinte egyébként a saját daluk sem alkalmas erre, mert nem ezzel a céllal készült. Óriási felelősségnek tartja a dalírást Trianonról, mert szerinte olyan dal kell, "ami képes kifejezni az emberek érzelmeit és reményt is ad". Bolyki arra bíztatja a zenészeket, hogy írjanak sok jó dalt, hogy jövőre a nemzeti emléknapra olyan dalt válaszhassanak, "ami képes megmozgatni az egész társadalmat".