Az EMMI tisztán lát a Kárpátia-ügyben

2013.06.07. 09:20
Másodjára is ügy lett a Kárpátia zenekar frontemberének Petrás Jánosnak átadott Magyar Arany Érdemrend polgári tagozatából, ugyanis a kitüntetés indoklásában az EMMI összetévesztette a nemzeti rockot játszó Kárpátiát a táncház mozgalomban jeleskedő Kárpátia Folkműhellyel. A folkzenészek magyarázatot követeltek, az EMMI megadta nekik.

Tegnapi cikkünkben megírtuk, hogy a kitüntetés indoklásából világosan kiderül, az EMMI vagy nem arra a Kárpátiára gondolt, aminek a díjat adta, vagy megtréfálta őket az internet, és az egyik Kárpátia helyett a másik weboldalára tévedtek. Utóbbi elsőre elképzelhetőnek tűnik, de egy villámgyors keresés után kiderül, hogy ha a Kárpátia vagy Kárpátia zenekar szavakra rákeresünk, a folkzenészekről az első két oldal találati listájában egy szó nem esik, míg a rockzenekarról és annak tagjairól bőséges információt lehet találni másodpercek alatt.

A Kárpátia Folkműhely vezetője tegnap este nyílt levélben kért magyarázatot az EMMI-től. Bolya Mátyás szerint "az indoklás szövegét olvasva a félreértés nyilvánvaló: a leírtaknak semmi köze Petráshoz, hiszen ezek a Kárpátia Folkműhely munkásságáról szólnak, szó szerinti átvétel a honlapomról. Amennyiben az indoklásban olvasható szellemi teljesítmény alapján ítélték meg a kitüntetést, akkor az az egykori Kárpátia Folkműhely tagjait illeti."

Bolya Mátyás itt nem állt meg, és azt is kérte Balog Zoltántól, hogy ha valóban Petrásnak szánták a díjat, akkor " tájékoztassa a nyilvánosságot a tévedésről és nevezze meg Petrás azon érdemeit, amelyek alapján jogos a méltatás."

Azt nem tudjuk, hogy Balog Zoltán magánlevélben esetleg válaszolt-e Bolyának, de az EMMI tegnap este egy szűkszavú közleményben elhesegette a vádakat: "2013. március 15-én a Kitüntetési Bizottsag természetesen tisztában volt azzal, hogy Petrás Jánost, a Kárpátia zenekar tagját javasolja a Magyar Arany Érdemrend polgári tagozatára. A kitüntetési javaslat előterjesztését tartalmazó akta indoklásában valóban adminisztrációs hiba volt."