Ezért van tele Koós Jánossal a belváros

2013.09.21. 23:33
Gerillaplakátokkal népszerűsíti a Krétakör társulata a legújabb, korrupcióról szóló előadását. Péntek óta egyre több helyen tűnnek fel a különös plakátok a belvárosban. Nálunk megnézheti az összeset!

Október 7-én mutatja be a Krétakör a legújabb darabját. A Korrupció című előadásban a rendszerváltás utáni Magyarország botrányainak felhasználásával, egy fiktív családtörténeten keresztül mutatják be a témát.

A színdarabot egy különleges kampány népszerűsíti: péntek óta a belváros egyre több pontján tűnnek fel a szereplőket ábrázoló gerillaplakátok. Az egyiken Stork Natasa színésznő kérdezi: „Hogy lenne bűn a kerülőút, ha a közérdek szolgálatáról van szó?”, egy másikon pedig Terhes Sándor azt: „Hogy lenne bűn a monopólium, ha egyedül mi értjük az ország igényeit?”.

A Krétakört képviselő Tóth Ridovics Máté médiaművészeti munkatárs elmondta, hogy a plakátjaikat csütörtök éjszaka kezdték kiragasztani a budapesti belváros több pontján. A plakátozást több mint egyhónapos tervezés, ötletelés előzte meg. A cél az volt, hogy ne hagyományos reklámkampányt hozzanak létre, hanem egy önállóan is értelmezhető street art-projektet.

Az előkészítés során végigjárták a környéket, minden szóbajöhető felületet felírtak, lefotóztak és rangsoroltak méret, kitettség és veszélyesség szerint. „Igyekeztünk, hogy olyan felületeket válasszunk, amelyek a helyieket nem zavarják, így eleve összegraffitizett vagy omladozó falakra, paravánokra, elhagyott épületekre, nem használt kirakatokra vadásztunk.”

Összesen 240 négyzetméternyi plakát készült, ennek nagy részét csütörtök és péntek éjjel már el is helyezték. Néhány hely végül kimaradt, mert plakátolás közben derült ki néhány üresnek hitt üzlethelyiség ablakáról, hogy mégis használják, és nem akartak haragosokat szerezni. Véletlenül így is sikerült: a nagy lelkesedés közben leragasztották a Ricsi nevű street artos egyik munkáját a Dob utcában, egy egyméteres fejet a Kisüzem és a Rácskert között. „Ezt azóta is bánjuk, és ha lehet, segítenénk neki az új munkái applikálásában.”

Az előkészítést, a koncepciót, a szövegeket Szász Barna (kollégánk) és Tóth Ridovics Máté dolgozta ki. A plakátok stílusában a francia street artos JR inspirálta őket, a fotókat Tóth Ridovics készítette. A plakátokon szereplők többsége a darabban szereplő színész (például Terhes Sándor, Kiss Diána Magdolna, Börcsök Enikő, Stork Natasa), vagy más módon kapcsolódik a darabhoz. A furcsa maszkos lény pedig a darab egyik főszeplője – ő már feltűnt a darabhoz készült teaser videóban is.

A plakátokat a Krétakörösök és barátaik saját kezűleg tették ki az elmúlt éjszakákon, és teszik ki a következőkön. Azt mondják, az akciót jól fogadták, a járókelők biztosították őket a támogatásukról, a ragasztást és a plakátokat is fotózták.

A gerillaplakátok elhelyezésére nincs engedély – emiatt gerilla –, de alapvetően nem piszkálták őket, rendőrautók nem álltak meg miattuk, és a közterületesek, biztonsági őrök, portások sem voltak annyira elutasítóak, mint lehettek volna. „Sokkal kevesebbszer zavartak el minket, mint  arra lehetőségük lett volna, akkor is inkább a térfigyelő kamerákra hivatkozva” – mondta az Indexnek a Krétakör képviselője.

Érdekes viszont, hogy valakik már most hadjáratot indítottak a plakátok ellen. Szombatig egy egész sor plakátot téptek le. Szombat este egy Index-közeli forrásunk két huszonéves fiút látott, akik sorban tépték le a hetedik kerületi plakátokat. Mivel a szemetet egy zacskóban magukkal vitték, vélhetően nem spontán vandálok voltak. Azt azonban nem árulták el, miért tartják fontosnak a korrupcióellenes poszterek eltávolítását.

Galériánkban szerencsére látható az összes kihelyezett plakát. Kattintson, és nézze meg, Ön melyiket mennyi pénzért tépné le, és ebből mennyit osztana vissza a megbízójának.

Látta ahogyan a Krétakörösök plakátoznak a belvárosban? Küldjön fotót erre a címre!