A Műcsarnok ellenáll

2013.10.17. 13:22
Nem tetszik a Műcsarnok dolgozóinak, hogy a Művészeti Akadémia megkapta az intézményt, így egy nyílt levélben mennek szembe a Parlament döntésével.

Mint ismeretes a kormány háromnegyed éves huzavona után beváltotta Fekete György jóslatát, és az idős belsőépítész művészeti körének kezébe adta a Műcsarnokot. L. Simon László hangsúlyozta, hogy a döntésnek nincs hatása az intézmény működésére, hiszen csak az épületet adják át, a Műcsarnok irányításáért felelős nonprofit Kft.-t nem kapta meg az MMA.

A parlament döntése nem meglepetés, hiszen Fekete már korábban kijelentette lapunknak, hogy ideológiai alapon fogja átvenni a Műcsarnokot, mivel nem tetszik neki, hogy az intézmény olyan kiállításoknak ad helyet, amelyek véleménye szerint sértik a keresztény egyházat és a magyarságot. Dátumot is mondott: 2014-től fogják irányítani a kiállítóhelyet.

Már ha minden úgy alakul, ahogy tervezték, mert arra biztos nem számítottak, hogy a Műcsarnok dolgozói (Andorka Tímea vezető grafikus, Boros Lili kurátor, Csejdy Réka sajtóreferens, Fazakas Réka kurátorasszisztens, Készman József vezető kurátor, Kondor-Szilágyi Mária  kurátorasszisztens, Murka Ilona programszervező, Philipp Helga kommunikációs munkatárs, Rockenbauer Zoltán tudományos munkatárs, Rózsás Lívia kurátor, Tulipán Zsuzsa kurátorasszisztens, Wirth Imre olvasószerkesztő, Zsinka Gabriella kurátorasszisztens) egy nyílt levélben mennek neki a határozatnak:

A Műcsarnok szakmai stábjának állásfoglalása az intézmény tulajdonjogában bekövetkezett változásról

A Műcsarnok munkatársai nem értenek egyet azzal, hogy a Műcsarnok épülete 2014. január 1-től a Magyar Művészeti Akadémia tulajdonába kerül, továbbá aggályosnak tarják, hogy e politikai döntést semmiféle szakmai konzultáció nem előzte meg. Véleményünk szerint az így kialakult helyzet veszélyezteti az intézmény önálló szakmai munkájának folytonosságát, tervszerű működését. Jelen állásfoglalásunkkal kifejezésre juttatjuk szándékunkat, hogy a már korábban előkészített programokat az előzetes terveknek megfelelően valósítsuk meg.

Budapest, 2013. 10. 16.