Csoóri Sándor kapta az MMA nagydíját

2013.11.05. 19:01

Először adták át a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) díjait. A köztestület életműdíját Dávid Katalin művészettörténész vehette át az MMA kedd esti budapesti díjátadó ünnepségén. A betegsége miatt távol maradó Csoóri Sándor író pedig a szervezet nagydíját kapta meg.

Az első díjazottak minősítik magát a díjat is; Dávid Katalin és Csoóri Sándor is mércét állítanak a további díjazottak elé, mondta az elismerések átadása előtt az emberi erőforrások minisztere, Balog Zoltán.

Dávid Katalin az MMA minden tagjának köszönetet mondott, hiszen az akadémia közgyűlése szavazta meg számára az életműdíjat. A művészettörténész – miután megemlékezett az akadémia alapítójáról, az őt egykor az MMA-ba meghívó Makovecz Imréről – azt mondta, maradtak még számára témák, amelyek kutatása és publikálása folyamatban van, majd bejelentette: elkezdett dolgozni emlékiratain is. Csoóri Sándornak a napokban Fekete György személyesen adja majd át az MMA nagydíját.

Az MMA május 31-i közgyűlésén határozott arról, hogy évente egy életműdíjat és egy nagydíjat adományoz a magyar szellemi élet kiemelkedő személyiségeinek. Az életműdíjjal 6 millió, a nagydíjjal 4 millió forint jutalom jár.