Az MMA is helyet kap a Fesztivál Tanácsban

2013.10.15. 08:42

Fesztivál Tanács alakult hétfőn Budapesten Balog Zoltánnak, az emberi erőforrások miniszterének részvételével. A testület célja, hogy a Budapesti Tavaszi Fesztivál (BTF) és a Budapesti Őszi Fesztivál (Café Budapest) új szervezeti keretek között, a jelenleginél erősebb kormányzati szerepvállalás mellett Európa egyik legjelentősebb összművészeti rendezvénysorozatává váljon.

"Magyarország a kulturális turizmus területén megszerzett pozícióját csak átgondolt, európai környezetben is magas színvonalú, összehangolt kulturális kínálattal tarthatja fenn. Az anyagi források és a szellemi tőke összehangolásával - a fővárossal közösen - szükséges megújítani a főváros kiemelkedő kulturális fesztiváljának programszerkezetét és intézményi hátterét" - írta az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) közleményében.

A Fesztivál Tanács tagja lesz: az Emmi Kultúráért Felelős Államtitkársága, Budapest Főváros Önkormányzata, valamint a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ Nonprofit Kft., amely a jövőben átalakul az állam és a fővárosi önkormányzat közös tulajdonában álló fesztiválszervező gazdasági társasággá.

A tanácsban helyet kap továbbá a Magyar Művészeti Akadémia, a Nemzetgazdasági Minisztérium Turizmusért Felelős Helyettes Államtitkárság delegáltja, Batta András, az egységes komolyzenei koncepció kialakításával és végrehajtásának koordinálásával kapcsolatos kormányzati feladatok összehangolásának ellátására kinevezett kormánybiztos, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, a Magyar Állami Operaház, a Nemzeti Színház Nonprofit Zrt., a Művészetek Palotája Nonprofit Kft., a Szépművészeti Múzeum, a Nemzeti Táncszínház Nonprofit Kft., a Thália Színház Nonprofit Kft., a Budapesti Történeti Múzeum, valamint a Budapesti Music Center Kft. vezető képviselője. A hétfőn megalakult Fesztivál Tanács kidolgozza a BTF-re vonatkozó szakmai koncepcióját, emellett koordinációs feladatokat is ellát.

Bán Teodóra, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ Nonprofit Kft. vezetője úgy nyilatkozott a Népszabadságnak, hogy a tavaszi és az őszi fesztiválok azonban nagyobb forrásból gazdálkodhatnak majd azután, hogy az állam 51 százalékos és a főváros 49 százalékos tulajdonrészével új cég alakul meg jövő júniusra.

Mint mondta, „eddig is a főváros, a kulturális tárca és a turizmus finanszírozta a két programsorozatot, de ezzel a tulajdonosi fúzióval összességében nő a támogatás, eddig 6-800 millió volt, 2014 után 1-1,5 milliárd forint támogatással tervezhetőek”. Bán szerint ezt követően hosszabbak lesznek a fesztiválok, bővebb lesz a kínálatuk, és az időpontjain is változtatnának. A 2014-es tavaszi fesztivált még a szokásos időben, március 21. és április 6. között rendezik meg, de 2015-től az időjárási változásokra reagálva egy hónappal eltolnák azt.