Árnyékra vetődtek a tiltakozó vegák

2014.01.11. 14:20
Kisebb botrány övezte a belvárosi Fogasház újévi disznóvágását, a vegetáriánusok a Facebookon tiltakoztak a szórakozóhely programja ellen. Ezért ma elmentünk az eseményre, hogy megnézzük milyen a vidám, zenés-táncos állatkínzás. Leginkább olyan, mint a Lehel piac.

Régi hagyomány, hogy Magyarországon újév után kezdődik a disznóvágás-szezon, amikor a falu apraja-nagyja egésznapos bulit tart a haszonállat teljes körű feldolgozásának örömére. Budapesten egy ideje próbálkoznak ennek a meghonosításával, mondván a fővárosiaknak ez legalább annyira egzotikus, mint a vidékieknek a mozgólépcső. A belvárosi Fogasház disznóvágásán azonban rendesen kiakadtak a vegetáriánusok, akik szerint bulit szervezni egy állat leöléséhez egyáltalán nem elfogadható, és Facebookon adtak hangot nemtetszésüknek. Pedig a reggel fél 8-kor kezdődő esemény semmivel sem volt brutálisabb, mint egy zalai hurkafesztivál vagy egy könnyed séta a Lehel piacon a hentespultnál.

Az összehasonlítás kedvéért lefotóztuk a borzalmakat itt és a Nagycsarnokban, csak erős idegzetűek kattintsanak! Ez volt a Fogasházban, és így néz ki a pult a csarnokban

Tehát semmi disznópörkölés, bélmosás vagy vérengzés nem volt, pedig nagyon vártuk az állatfejes karókat körbetáncoló húsevő vademberek seregét. 1500 forintért ugyanúgy lehetett húst enni, ahogy bárhol máshol, csak ennek volt Facebook-eventje és itt esténként disznóvágás nélkül is lerészegednek az emberek. A tiltakozás Facebook-oldalát egyébként ellepték a trollok és a cinikus hozzászólók, a legtöbben a Belga Hús illetve a Blues Company Hurka, kolbász, uborka című számát posztolták az esemény falára, de ezeket azóta törölték. Ez a kedvenc kommentünk: 

a. NEM-ZA-VAR-HA-VE-GA-VAGY!
b. Téged se zavarjon, hogy én nem vagyok..
c. Nem egy "DE JÓ VEGÁNAK LENNI" oldalon vagyok, hanem egy..
d. (dobpergés, mert most jön a lényeg) ..hanem egy "TILTAKOZOK EGY SZÓRAKOZÓHELY BÁRMILYEN PROGRAMJA ELLEN, CSAK MER' NEKEM NEM TETSZIK" jellegű oldalon.
e. Minden tiszteletem azoké, akik komolyan veszik ezt az életformát. Tényleg. Megértem. De ismerjétek el, hogy egy-két ember már fasiszta módon közelít a témához.
f. ÚJRA: Nem zavar, ha vega vagy. (de könyörögve kérlek, a kutyád ne legyen az. Nem vagyok szakértő, de hidd el, nem vágyik a zabra.. /igen, ezt itt olvastam/)
g. A záró poén: életem egyik legtutibb pólófeliratát egy vega standon láttam Szigeten:

"Ne kolbászolj. Répázz."

A korai kezdés miatt a bejáratnál 5-6 fős, a péntek éjszakának még egy utolsó menetet tervező társaság próbált bejutni és elmagyarázni, hogy részegségük ellenére nem akarnak egyáltalán balhézni, de végül nem jutottak be a helyszínre. Mi igen, és amit láttunk az inkább csak családias gasztóesemény volt, mintsem kegyetlen állatkínzás. Mindössze egy fél disznó napozott a kinti konyha egyik asztalán, sehol egy disznóbelsőség, vért is csak hagymával sülve lehetett látni a sátras részen, miközben egy háromfős cigányzenét játszó zenekar húzta a Stand By Me-t és különböző magyar slágerek feldolgozásait. Később biztosan a Most múlik pontosan is sorra került.

"Vidéken ilyenkor kezdődik a raktározás és a disznóvágás köré szerveződő közösségi élet. A szervezők közül többen is vidékiek vagyunk, és szerettünk volna valami olyat kínálni a belvárosi elpuhult arcoknak, ami közösségformáló. Azonban ezzel az egésszel sikerült valami egészen más közösséget létrehoznunk az online tiltakozókkal, amiről nem tudom eldönteni, hogy nekik jó vagy nekünk." - mondta Horváth Balázs szervező. Elmondása szerint az elején körbejárták azt a témát, hogy mennyire megvalósítható egy hagyományos disznóvágási ceremónia a helyszínen - ami nem összekeverendő a disznóöléssel-, de különböző hatósági és higéniai okok miatt erre nem volt lehetőség. A szervező egyébként saját maga is vegetáriánus, másfél éve egyáltalán nem eszik húst, sőt, egy vegetáriánus blog működtetésében is részt vesz.

"Vegetáriánusként meglepődtem azon, hogy ennyire szélsőséges, keményvonalas hangok támadták ezt az eseményt. Az embernek joga van hangoztatni a saját nézeteit, de azért nem árt figyelni arra, hogy ezzel ne sértsen másokat." A Fogasházban egyébként minden évben többnapos eseményt rendeznek az egészséges táplálkozásnak, de állatvédő program is volt tavaly. Ezek persze nem kaptak ilyen nagy nyilvánosságot és felhangot, mint ez a mostani gasztronomiai mini-fesztivál. Horváth szerint a mostani tiltakozás annak a jele, hogy már itthon is megjelentek az Amerikában viszonylag nagy közutálatnak örvendő szélsőséges vegetáriánusok. "Ennyi erővel az összes Hajós utcai látványhentes elé lefeküdhetnének, hogy itt már bizony nem lesz cserkészkolbász-árusítás. Érdekes módon eddig békében megvoltak a vendégeink a húsipari termékeket is előállító konyhánkkal." A disznót egyébként nem a Fogasházban ölték le, oda már csak feldolgozásra került az állat.

A szervező szerint egyébként nem valószínű, hogy Budapesten hosszútávon rendszeressé váljanak a disznóvágások annak ellenére, hogy minden évben megrendezik a mangalicafesztivált a Vajdahunyad várában, de a belvárosban ezt elképzelhetetlennek tartja. A reggeli időszakban olyan 50-60 vendég jelent meg a helyszínen, de szó sem volt disznóbéllel szelfiző belpesti hipszterekről. A legtöbben azért jöttek, mert szeretik a Fogasházat és különlegesnek tartják a disznóvágást. A tiltakozókat nem igazán értik, olyan is volt, aki az agresszív vegákat a hőbörgő anti-dohányosokhoz hasonlította. "A disznó haszonállat, arra van, hogy megegyük a húsát. Maga az állat leölése tényleg nem egy lélekemelő látvány, de azért elég nehéznek tartom, hogy a disznóvágás hagyományát eltüntessék Magyarországról, pláne vidékről. A vegáknak ugyanúgy tiszteletben kell tartani, ha valaki húst kíván enni, ahogyan én sem szólok bele abba, hogy magvak meg salátarágcsálás mellett azért valami fehérjét is juttassanak a szervezetükbe." - mondta nekünk az egyik vendég, miközben a háromfős zenekar ismét rázendített a Stand By Me-re.