Fekete György: Jó irányba fogjuk terelni a pozitív erőket

2014.12.27. 14:33

"Olyan eredményeket tudunk majd letenni a következő három évben, amelyek méltók Magyarországhoz, ahhoz a 12 millió magyarhoz a világban, akik - erejükön túl - mindig művészetbarátok voltak" - ígérte Fekete György,  a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) elnöke az MTI-nek adott interjújában.

Fekete úgy vélte, Magyarország mindig létrehozta a nagy művészeti teljesítményeit, sokszor volt Európa élvonalában, ezért az MMA feladata most a pozitív erőket jó irányba terelni, valamint utakat teremteni a művészeti teljesítmények kibontakoztatásához.

Elmondta, hogy akkorára duzzadt a szervezet, hogy több épületre is szükségük van. a z MMA irodái a   z Andrássy út 101. szám alattI ingatlan-együttesbe, az egykori MÚOSZ-székházba költöznek a felújítás után. A Pesti Vigadó - amely 2014. március 1-jével a köztestület tulajdonába került - nem alkalmas az adminisztráció befogadására, mert az épületben kevés az irodahelyiség.

A Budakeszi úton található Hild-villa ad majd otthont a művészetelméleti kutatóintézetnek, amely valószínűleg "referatúra szinten" fog elindulni. "Az intézet munka bizonyos fokig a magyar művészettörténet-írásnak és elméleti munkának, még a kritikai munkának akár a kritikája is lehet" - mondta. Szerinte a magyar művészeti teljesítmények "egybeírása" tovább nem halasztható.