A volt MÚOSZ-székházba költözik a Fekete György-féle MMA

2014.11.19. 18:47

A hétfői Magyar Közlönyben jelent meg, hogy a Fekete György vezette Magyar Művészeti Akadémiának a kormány több mint kétmilliárd, egészen pontosan 2061,9 millió forintot csoportosított át az idei költségvetésből ingatlanvásárlásra. 

Az MMA bérli a Pesti Vigadó nagy részét, de arról Fekete György korábban úgy nyilatkozott, hogy szellemi műhelynek tökéletes, de az egész szervezet működéséhez már kevés, mert nincs benne elég irodahelyiség. (Az MMA korábban megkapta a Műcsarnokot is.)

Az MMA szerda délután közleményt adott ki, amelyből – azon túl, hogy eredetileg állami tulajdonú épületet kerestek, de nem találtak megfelelőt – kiderül, melyik épületet tartják megfelelőnek székháznak, ez pedig nem más, mint az Andrássy út 101. alatti műemléképület.

A Shanzer-villaként is ismert impozáns épület sokaknak ismerős lehet: itt volt ugyanis a Magyar Újságírók Országos Szövetségének a székháza 1947-től csaknem hat évtizedig. A MÚOSZ 2006-ban döntött az eladásáról, mert kinőtte az épületet, ami már felújításra is szorult, 2008-ban költöztek ki, azóta eladó.

A villát Shanzer Ignác fakereskedő építtette 1907-08-ban, de tönkrement, mielőtt beköltözhetett volna, végül 1940-ben államosították a sajtókamara részére, majd 47-ben a MÚOSZ kapta meg. Érdekesség, hogy a magyarországi kommunista hatalomátvételt előkészítő Vorosilov marsall is itt rendezte be a főhadiszállását 45 januárjában.