Mindenkit jól kiosztott a szcientológus-színész

2015.02.13. 20:50

Nem csak Tom Cruise vagy John Travolta tartozik a szcientológia hollywoodi követői közé. Bár ők a legnagyobb nevek, számos más színészről is tudni lehet, hogy L. Ron Hubbard egykori író scifi-egyházának hívei. Egyikük, az Azok a 70-es évek show című műsorból ismert Danny Masterson még januárban, a Sundance Filmfesztiválon adott szokatlanul szókimondó interjút az internetet már novemberben is kettétörő Paper magazinnak.

Az interjúban szóba került Alex Gibney akkor debütáló szcientológiaellenes dokumentumfilmje, a Going Clear is. Masterson szerint a film nagyjából arról szól, hogy találtak nyolc embert, aki utálja a szcientológiát.

Kíváncsi vagyok, a Sundance engedélyezne-e egy filmet mondjuk nyolc olyan emberről, akik a judaizmust utálják. De, tudod, az én vallásom nyugodtan támadható, gondolom azért, mert új.

– vágott vissza Masterson egy méretes zsidózással, amihez egy kis négerezést is hozzácsapott azzal, hogy a Ku Klux Klánt se kérezgetjük arról, miért jó fehérnek lenni, így az ő egyházát gyűlölők kérdezgetésének sincs több értelme.

Masterson az egyháza és a pszichiáterek kölcsönös utálatáról is beszélt. Szerinte az az ellentét oka, hogy utóbbiak mindent gyógyszerekkel akarnak megoldani, a szcientológia viszont nem hisz abban, hogy egy lelki problémára a tabletták jelentenék a megoldást.

Hát mi a fasz ez?

– tette még hozzá a színész, mintegy pontot téve a gondolatmenet végére. Masterson egyébként szcientológuscsaládba született, és a felesége, a szintén színész Bijou Phillips is ezt a vallást gyakorolja, saját bevallása szerint mégse érte soha semmilyen negatív hatás emiatt.

A Szcientológia Egyháza már a bemutató előtt igyekezett minden eszközzel ellehetetleníteni Gibney filmjét, arra hivatkozva, hogy megalapozatlan információkon alapul. Talán nem véletlen, hogy az HBO gyártásában készült film stábja 160 ügyvéddel készült a bemutatóra.