Robert Robertovics lehet De Niróból

2015.11.10. 15:20

„Ez bonyolult kérdés, elképzelhető, hogy én is szeretnék orosz állampolgárságot kapni, sosem lehet tudni” – aligha pusztán udvariasságból válaszolt így Robert De Niro Moszkvában egy újságírói kérdésre. Az Oscar-díjas színész bátran elküld a francba valakit, ha úgy gondolja, hogy ostobaságot kérdez, úgyhogy könnyen lehet, hogy Gérard Depardieu után újabb filmsztár kaphat orosz útlevelet – még akkor is, ha De Niro hozzátette: erről azért még korai beszélni, közölte a Ren TV.

Ennyire vonzó a 13 százalék?

Depardieu nem is csinált belőle titkot, hogy a szigorodó francia adószabályok elől menekült először Belgiumba, majd Oroszországba – ahol 2011-ben már Raszputyin címszerepét alakíthatta egy francia-orosz koprodukcióban.

Robert De Niro eddig nem utalt rá, hogy szeretne Robert Robertovics De Niro lenni – azonos nevű édesapja után ez lenne az atyai neve, bár külföldiek oroszosítása esetében ez valójában nem kötelező – bár az igaz, hogy egyre komolyabb üzleti érdekeltségei vannak Moszkvában.

Ezúttal is saját éttermének megnyitójára jött a Сrokus City Mall bevásárló központba. Bár a város széli körgyűrű nyugati oldalán fekszik a központ, valójában kiemelt helyen van, nem messze a Rubljovszkoje sosszétól, ahol minden magára valamit is adó orosz milliárdosnak, illik házat vennie. 

A színész tulajdonában lévő Nobu étteremhálózat első éttermét 2009-ben nyitotta meg Moszkvában. Az üzleti érdekeltségek növekedése miatt juthatott el a 72 éves színész oda, hogy nem utasít vissza egy ilyen, állampolgárságra vonatkozó kérdést egy sajtótájékoztatón. Az egykulcsos adórendszer meglehetősen vonzó a vagyonosok számára, Oroszországban ugyanis a személyi jövedelemadó csupán 13 százalék.

A nyugatiak már a spájzban vannak

Ha tényleg megkapja az állampolgárságot megkapja az állampolgárságot, akkor sem lesz egyedül a csecsen elnökkel, Ramzan Kadirovval barátkozó Depardieu mellett az orosz útlevéllel rendelkező külföldi sztárok sorában.

Roy Jones szeptemberben kapta meg az orosz állampolgárságot. A 46 éves amerikai bokszoló december 12-én már az orosz trikolórt lobogtathatja, ha megnyeri a WBA nehézsúlyú világbajnoki címét. Jones egy nappal Vlagyimir Putyinnal való találkozója után adta be kérvényét, és öt héttel később kapta meg az állampolgárságot, megtarva az amerikait is.

De a bokszolók sora is folytatódhat, az orosz profi ökölvívók szövetségének elnöke a napokban arról számolt be twitteres bejegyzésében, hogy az idén ötven éves brit Lennox Lewis is gondolkodik az orosz állampolgárság megszerzésén.